dinsdag 19 augustus 2008

Hotel het Witte Huis , vervolg

Vandaag een waardevolle tip ontvangen via Pjotr's Volkskrantblog . Het Witte Huis wordt Villa Weismann genoemd op een bijbehorende foto.
Het zal toch niet zo zijn dat het de villa was van Adriaan Willem Weissman (1858-1923). Weissman was de stadsarchitect van Amsterdam, auteur van een enorm oeuvre aan teksten en tekeningen voor boeken vol over architectuurhistorische onderwerpen en architectonische vraagstukken van zijn tijd. Adriaan Willem WEISMANN, geboren te Amsterdam en aldaar ook overleden . Gehuwd op 20-04-1893 met Tonia Christina BASTIAANS te Haarlem. Zoon van Adriaan Willem WEISSMAN en Wilhelmina Bernardine STOERKAAN. Bekend is hij van het door hem ontworpen Stedelijk Museum Amsterdam ! Het aantal vernoemingen in Bonas is bijna ontelbaar. Even ontelbaar als de variaties waarin zijn naam wordt geschreven. Twee essen, twee ennen, één en en één es en andersom. Maar het zoekresultaat levert een fraaie lijst op! Het lijkt te mooi om waar te zijn.
Een ontwerp van zijn hand voor Lizzy Cottage in Amsterdam
Nu zoek ik nog naar een artikel waarin ooit een ooggetuige beschreef hoe mooi het huis van binnen was ongeveer als in Lizzy Cottage.

Gebruikt voor de betimmering en de trappen, deuren en galerij was een speciale Scandinavische houtsoort, Zweeds berken, beuken of eiken, het zou kunnen, een turkoois kleurig karpet werd passend geweven voor de vloer van de centrale hal en met tegels op de haard van misschien wel origineel Rozenburg's plateel. Verdwenen tussen 1975 en 1980. Net als die ene 'Blauwdotter' waarin ik het artikel dacht terug te vinden, maar helaas 30 jaargangen later....niet gevonden. Maar het Witte Huis, ik kom er op terug!