donderdag 22 september 2011

Oud-Holland in Hergebruik
Voedingsmiddelen Tentoonstelling op de Museumterreinen (Museumplein), 1887. Het bierhuis van Staab. 
Bouwhistoricus Michel van Dam (een bekende in Noordwijk van zijn onderzoeken naar de bouwhistorie van onder andere de Kerkstraat in Noordwijk en  de Visserskapel te Noordwijk aan Zee)  beschrijft in het het jaarboek van het Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam   de wonderlijke geschiedenis van Oud Holland. Uw Noordwijkse Huizen liet u al eerder kennisnemen van het hergebruik van Oud-Holland. Maar dankzij deze  publicatie is nu  bekend welke tentoonstelling in het stukje uit de krant
wordt bedoeld: Het decorstuk van de voedingsmiddelententoonstelling die in 1887 in Amsterdam werd gehouden en daarna jarenlang als dependance van Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee fungeerde. Voor alle details kunt u dus bij dit tijdschrift  terecht. Op uw vraag "Deden er nog Noordwijkers mee aan die tentoonstelling?" Wat dacht u zelf? Naruurlijk! Zij wonnen zilver en brons.
Mocht u nog eens over die Oud Hollandse Markt willen dwalen ga dan eens op bezoek bij de Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam of lees alle recenties in één de Leidse kranten nog eens door. Mooi beeld van terug in de tijd.
Zilver en Brons voor Noordwijk
Het laatste nommer van het Officiëele Orgaan der Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam bevat een lijst van door de jury toegekende bekroningen. Hierop ook twee Noordwijkse deelnemers: de heer W.A. Blokhuis , eigenaar van de aspergetuin 'Tanah Wangi' in Noordwijk-Binnen, voor gedroogde en gezouten groente, één diploma van een zilveren medaille en de Heer J. Prins eveneens voor gedroogde en gezouten groente, één diploma voor een Bronzen medaille.


Villa 'Goohorst' te Noordwijk Binnen, woning van Burgemeester van de Mortel
In 1930 wordt de aspergetuin opgeofferd voor de woningbouw. De burgemeester laat er een riante villa neerzetten en aan de heer Lindhout wordt vergunning verleend voor het bouwen van een dubbele villa: Tanah Wangi.  Einde voedingsmiddelen. Maar nu die mooie foto nog...mailt u die?