maandag 26 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 26 oktober


Voedingsmiddelen Tentoonstelling op de Museumterreinen (Museumplein), 1887. Het bierhuis van Staab. Oud-Holland in Hergebruik , prachtig mooi; HERGEBRUIKTE GEBOUWEN. Kom je niet veel meer  tegen, tegenwoordig. Zeker niet in Noordwijk. Platgooien en nieuwbouw......nu is uw Noordwijkse Huizen, helaas ook het type van Nieuw is veel Beter, in de trant van Wat je ver haalt is lekker...... Was dus mooi naar Noordwijkse traditie......oud showgebouwtje  van Amsterdam naar Noordwijk gehaald en bij het Huis ter Duin gezet, waar het dienst deed als verkleedhok voor de tennissers of voor het relaxen voor,  tijdens of na de wedstrijd......dat is althans het vermoeden, maar....u roept het al: gefundeerd op los zand. Dat is ook zo, maar je moet ergens beginnen.  Goed het is een druk weekje geweest, dus vergeef het uw blogger dat er vandaag gebouwd wordt op oud materiaal........zijn we toch weer waar we willen komen........veel plezier ermee.

Voedingsmiddelen Tentoonstelling op de Museumterreinen (Museumplein), 1887. Het bierhuis van Staab. 

Bouwhistoricus Michel van Dam (een bekende in Noordwijk van zijn onderzoeken naar de bouwhistorie van onder andere de Kerkstraat in Noordwijk en  de Visserskapel te Noordwijk aan Zee)  beschrijft in het het jaarboek van het Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam   de wonderlijke geschiedenis van Oud Holland. Uw Noordwijkse Huizen liet u al eerder kennisnemen van het hergebruik van Oud-Holland. Maar dankzij deze  publicatie is nu  bekend welke tentoonstelling in het stukje uit de krant
wordt bedoeld: Het decorstuk van de voedingsmiddelententoonstelling die in 1887 in Amsterdam werd gehouden en daarna jarenlang als dependance van Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee fungeerde. Voor alle details kunt u dus bij dit tijdschrift  terecht.
Mocht u nog eens over die Oud Hollandse Markt willen dwalen ga dan eens op bezoek bij de Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam of lees alle recenties in één de Leidse kranten nog eens door. Mooi beeld van terug in de tijd.
Villa Oud Holland . Mocht u zich afvragen deden er nog Noordwijkers mee aan die Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam? Wat denkt u zelf? Natuurlijk en zij gingen aan de haal met een zilveren en een bronzen medaille.........geweldig toch!
Zilver en Brons voor Noordwijk
Het laatste nommer van het Officiëele Orgaan der Tentoonstelling van Voedingsmiddelen te Amsterdam bevat een lijst van door de jury toegekende bekroningen. Hierop ook twee Noordwijkse deelnemers: de heer W.A. Blokhuis , eigenaar van de aspergetuin 'Tanah Wangi' in Noordwijk-Binnen, voor gedroogde en gezouten groente, één diploma van een zilveren medaille en de Heer J. Prins eveneens voor gedroogde en gezouten groente, één diploma voor een Bronzen medaille.\Villa 'Goohorst' te Noordwijk Binnen, woning van Burgemeester van de Mortel
In 1930 wordt de aspergetuin opgeofferd voor de woningbouw. De burgemeester laat er een riante villa neerzetten en aan de heer Lindhout wordt vergunning verleend voor het bouwen van een dubbele villa: Tanah Wangi.  Einde voedingsmiddelen. Maar nu die mooie foto nog...mailt u die?

" Es bildet ein Talent sich in der Stille"
 
 

Huis ter Zee I en II, Oud Holland. Wie waren de bewoners van al die sjiek? Het antwoord: "Als de Weeners in deze dagen eens de bloem van de Oostenrijksch-Hongaarschen adel moesten zoeken, de Wurdischgrätz, de Pulffy's, de Estherhazy's, zouden ze vermoedelijk niet aan Noordwijk aan Zee denken. En daar zijn ze toch te vinden."

"Es bildet ein Talent sich in der Stille,"! Dat gaat zeker op voor dit fraaie bouwwerkje. Villa Oud-Holland is begonnen als: "een geveltje van de voormalige tentoonstelling, waar zoiets al niet kan terechtkomen." Van Geveltje tot Villa waarlijk een uitstekende 'Upgrading'!