De woning Binnenweg 28, Noordwijk aan Zee |
Mijn tante had de reputatie - binnen de familie- nogal vaak te verhuizen. Op de manier van, als het behang aan vervanging toe is is tante ook verdwenen. Maar vandaag mag u mee naar het huis, waarin ze voor mijn gevoel haar hele leven heeft gewoond. Alle jaren van mijn jeugd kwam ik er daar graag op visite. Ankerplaats voor moe gewandelde kindervoeten na het beruchte Noordwijkse Toertje Zee Om. Vanuit je eigen huis, wandelen langs de Vuurtoren, Boulevard, ijsje kopen bij de Groko of Voortman, Hoofdstraat uit om soms daar pas getracteerd te worden op een ijsje bij de Punt en dan weer huiswaarts.
Maar vaak een bakkie doen bij tante. Het was geen groot huisje. Kan het nog zo voor u uittekenen. Achterom naar binnen.
Links een gedeelte waar gekookt werd. Een plank aan de muur met een fris boerenbontje ervoor. Op de plank een tweepits gastel en een aantal petroleum stelletjes, waarop altijd wel een keteltje water klaar voor gebruik stond te puffen. Daarboven de plank met de pannen, een lepelrek van emaille met een pollepel en een schuimspaan en zelfgehaakte pannenlappen. Dan de gootsteen en een laddertrap naar de zolder, waar appelen, aardappelen en bonen door alle seizoenen heen werden bewaard.. Rechts de woonkamer, grote eiken eettafel, 4 pluche beklede stoelen, dito tafelkleed, een buffetkast met aan iedere kant een schilderij en daar tegenover de in de winter roodgloeiende kachel. Voor het raam een hoge salontafel met tot het ameublement behorende armstoelen, en vooral niet vergeten, de rookstoel voor de heer des huizes....die niet rookte en weinig tijd had om van een lui leven en zijn rookstoel te genieten vanwege zijn in eigen beheer uitgeoefende autodienst Noordwijk-Delft-Schiedam-Rotterdam. Daarnaast de slaapkamer voorzien van twee bedsteden. De ene om in te slapen en de andere als een -nu moderne- inloop kledingkast.
Maar-ja de oorlog was geweest en er heerste woningnood. De dochter ging trouwen. Oom en tante verhuisden van de bedstee het laddertje op naar de zolder. De slaapkamer werd woon- en slaapkamer voor de dochter en haar te stichten gezin. De -voormalige- slaapkamer werd heringericht tot huiskamer en kreeg een sjieke aankleding. Modieus meubilair, een haard inplaats van een kachel en een chromen theemeubel met eierschalen theeservies, twee crapaudjes vervingen de armstoelen - in knusheid van elkaar gescheiden door een old-finish salontafel, geflankeerd door twee -ook al chromen- staande asbakken met draaimechanisme om de as op te vangen, die vaart brachten in de "Circle of life" waarmee de jeugd het leven tot uitdrukking wenste te brengen. De bedstee bleef. In het jonge gezin werd al spoedig een troonopvolger geboren waarvan oma -altijd weer het werklustig type- de helderwitte, geweekte, geboende én gesopte luiers op het plaatsje te drogen hing.
Rechts op de achtergrond de waslijn met de luiers en links vooraan de woning waar de schilder Jungmann ooit verbleef. |
Heerlijke jeugd, het was er warm en gezellig, een knuffel, een koekje, er was altijd iets om blij van te worden....het werkt zelfs vandaag nog! Alleen al de herinnering!