vrijdag 29 juli 2016

Badplaats Noordwijk 150 jaar jong, Johann Huizinga

In " Mijn weg tot de historie"    zeven decennia na zijn overlijden  is er de herdruk van de autobiografie van professor Johann Huizinga nog  waarin zijn visie op de samenleving " hij vond dat alles vroeger beter was"; door uw blog kronieker wordt  geciteerd. Voert zijn mening u langs het zandpad naar uw eigen familiegeschiedenis.......het fundament  van de badplaats Noordwijk.

dinsdag 19 mei 2015


De Competitie, Noordwijk 19 mei

Makkie vandaag, moet ook wel want er is nog veel achterstand weg te werken, maar een mooie villa is onderwerp; Villa Noordster aan de Oranjeweg 19 .......u kent het verhaal al uit de blog van 19 mei 2013, daar gaat u op bezoek bij de dochter van Johan Huizinga, u weet wel de schrijver van 'Herfsttij der middeleeuwen'. Niet gelezen? Wordt dus een wandelingetje richting bieb en lekker lezen in het voorjaarszonnetje......blijft het vakantie....
Deze woonstee te Noordwijk aan Zee is de woning die Alexander Reinshagen (1898-1976) betrekt in april 1927.
Vergeet niet dit mooie van veel foto's voorziene naslagwerk te raadplegen.

Slechts korte tijd verblijven hij en zijn vrouw in de Villa. Reeds in de maand juli van hun eerste huwelijksjaar vertrekken zij vanuit Noordwijk richting Zurich, onderweg in 's mans carrière als Agent van de "Deliplantersvereeniging Medan" te Hong Kong. Zijn drie jaar jongere bruid, Elisabeth Huizinga is de oudste dochter van de bekende schrijver van het boek "Herfsttij der Middeleeuwen", Johan Huizinga. Zij kan na haar huwelijk aanspraak maken op haar moederlijk erfdeel. U ziet er is altijd iets van belang te melden over de bewoners van ons dorp, zelfs als ze hier maar heel even vertoeven.
Is deze literatuur iets te zware kost, vindt u geen overeenkomst in de herfsttij van Huizinga en in de herfsttij van het heden, koester u dan in het verlichtende voorjaarszonnetje, verwonder u slechts over het bericht uit de krant over de in de Gemeente  binnen gekomen personen, bedenk erbij hoe hun leven zich heeft ontwikkeld.....wat kwam er terecht van die kellner bij het Strandhotel C. Kottenhagen. Families Viergever, Zandwijk en Rotteveel als de behanger uit Den Haag wiens nageslacht zich inmiddels onder het gegoede winkeliersbestand mag scharen.  Gevestigde namen in het Noordwijkse en dan een gewetensvraag van de eeuw: Is dienstbode L. M. Wurst misschien de grootmoeder van de beroemde winnaar/es van het Songfestival van verleden jaar Conchita Wurst...?