vrijdag 12 augustus 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jong, Oude Vrouwtjes Bakker Korff


 Het is een "wondere waereld" dat een dagje uit naar Dordrecht brengt.........vele musea, geveltjes, marktjes, hofjes en een plotselinge confrontatie met een oude bekende van lang geleden, anders dan bij de aardappeleters van Vincent van Gogh kom ik terecht bij een schilderende aardappel teler!  In een trotse woonkamer aan de Noordwijkse Voorstraat ziet u  twee opmerkzame snuivende oudere dametjes die  zich buigen over een dampende schaal gevuld met dampend gekookte aardappeltjes, eerder door broerlief Alex  zorgzaam geteeld in het ziltige duinzand,  duinaardappeltjes........ Die knul toch; roemen ze trots, hadden onze ouders dát nog maar mogen beleven.......zorgenzoontje Alex zo perfect terechtgekomen in deze woeste maatschappij.......
"Binnen is het warm en gezellig."

In de blogaflevering van:

zondag 7 december 2008


Aardappelteler te Noordwijk

 
 
Alexander Hugo Bakker Korff brengt een bescheiden deel van zijn leven door in Noordwijk.
 'Elsevier' [1924 nummer 2] noteert hierover: "....en dan begint er een tijd, waarin Bakker Korff de kunst, naar het schijnt, voorgoed vaarwel zegt: hij gaat in Noordwijk wonen, legt zich toe op de aardappelteelt, en houdt dit tot 1856 vol!"
De Noordwijkse duinaardappel was 'de beste ter wereld' en tot ver over onze landgrenzen bekend.

Museum Mesdag schonk aandacht aan zijn werk in de tentoonstelling: 'Binnen is het warm en gezellig: Burgerlijke interieurs 1800-1940'.
Welke plek hij binnen Noordwijk tot domicilie koos is [nog] niet bekend. Maar aan de sfeer van zijn interieurs te zien, zal het een pand aan de Voorstraat moeten zijn geweest. Zijn geschilderde weelde van lezende en/of port drinkende dames wekken die illusie...


In die keurige dametjes,  geportretteerd  door Alexander Bakker Korff durft uw Noordwijkse Huizen Blogger  best wel de zorgzame  genietende en vooral keurige dames-zusters Van Alexander Bakker Korff te herkennen, mag best wel, onder het  toeziende oog van Neeltje Stark,  zijn  moeder!