zondag 27 juli 2014

Uitstappen bij het Casino: Paul Cassirer

"De ziel en het toneel" een prachtige samenvatting in drie woorden van het huwelijk tussen Tilla Durieux en Paul Cassirer die veel uren doorbrachten in hun zomervilla in Noordwijk aan Zee.. Een dramatischer plot voor roman of weergave op het grote witte doek is niet te bedenken...en toch...de film laat nog altijd op zich wachten.
"Op 7 januari 1926 heeft Paul Cassirer een afspraak met zijn vrouw, de actrice Tilla Durieux (Ottilie Godefroy,1880 – 1971) bij hun Berlijnse advocaat om de echtscheidingsdocumenten te ondertekenen. Plotseling staat hij op, verontschuldigt zich en gaat naar de aangrenzende kamer. Een schot klinkt. Cassirer lig in een plas bloed. "Nu blijft je altijd bij me", fluistert hij tegen zijn vrouw die naast hem is neergeknield. Een paar uur later bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Een noodlottig einde aan een huwelijk dat 16 jaar stand heeft gehouden."

Een drama groot als de dood van Vincent van Gogh wiens brieven in een vertaling van de eveneens in Noordwijk woonachtige Duitse kunstschilder Leo Klein Diephold door Cassirer zijn uitgegeven. Er is nog zoveel te vertellen over die kleine Culturele Commune aan de Noord-Boulevard. Wat denkt u van Max Liebermann.