maandag 14 juli 2014

Uitstappen bij Koelewijn


Wanneer  je, voordat het bus-tijdperk zijn intrede doet,  terugkomt uit de stad Leiden, je de tram uit stapt en de Molenstraat in loopt, passeer je het huisje van ouwe Piet Koelewijn. Jarenlang siert een bordje 'onbewoonbaar verklaarde woning'  de gevel, maar ruim vóór de afbraak van  het huisje gebruikt zoon Piet de groentenboer,  de schuur als magazijn en ook maakt neef Wijnands wel eens gebruik van de opslagruimte. Hoe schamel het huisje ook mag lijken, de eigenaar bleek "in the end" groot grond bezitter te zijn.....het lapje bollengrond aan de voet van het duin richting Katwijk zou vele jaren  later van de hand worden gedaan als bouwgrond voor de ESTEC. Mocht je de volksmond geloven....voor een goudprijs....! 
De persoonsgegevens van Piet Koelewijn en zijn gezin kunt u terug lezen bij Hans Montanus:
Pieter KOELEWIJN, arbeider, geboren Noordwijk 25-01-1867 (aktenummer: 8), gedoopt Noordwijk 25-01-1867, overleden Noordwijk 16-03-1937 op 70-jarige leeftijd, zoon van Dirk KOELEWIJN, arbeider, en Marijtje van NOBELE. Molenstraat 54.
Gehuwd op 33-jarige leeftijd Noordwijk 23-08-1900 met Maria Clasina WIJNANDS, 24 jaar oud.
Uit dit huwelijk:1. Theodorus Wilhelmus;2. Wilhelmina;3. Petrus Adrianus.


Om náár Leiden te gaan moest je aan de overkant instappen bij het cafeetje en daar tegenover lag het 'Baby huis', de manufacturenzaak van Zonneveld.