zondag 19 februari 2012

Souvenir of Oud Noordwijk

Souvenir of Oud Noordwijk, Henri van Daalhoff
Het lijkt op een cadeautje voor de vroege zondagmorgen net zoiets lekkers als ontbijt op bed. 'Souvenir of Oud Holland' een mooi klein schilderijtje van Henri van Daalhoff. Een plaatje! Daarna moeten er nog heel wat oude krantjes worden verorberd voordat een mooi beeld van het werk van [Henri] Hermanus Antonius van Daalhoff zich voor het oog ontwikkelt. Geboren in Haarlem opent hij op 25 april 1891 als confiseur-pattisier zijn banketbakkerszaak aan de Hogewoerd 50 in Leiden.

Maar de mooiste door hem gefabriceerde Gothische Kathedralen in suikerwerk of chocola kunnen zijn honger naar het kunstschilderen niet stillen en op 5 januari 1898 exposeert deze "lekkere" schilder in het Stedelijk Museum in Leiden. Meerdere exposities volgen.
Prachtige beoordelingen voor de auto-didact: maar jammer van die foute naamsvermelding in onderstaande recensie. H.A. van Daalen moet ten rechte H.A.van Daalhoff zijn. Zo wordt je nooit beroemd natuurlijk.

H.A. van Daalhoff overlijdt in 1953 te Amsterdam. In 1985 is er nog een herdenkings-tentoonstelling in de Lakenhal te Leiden.
In zijn schilderijtje van een oude boerderij, meent uw Noordwijkse Huizen het aloude 'Puik en Duin' te herkennen. U bent het er vast wel mee eens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten