dinsdag 3 april 2012

Glas-in-Lood in Noordwijk


 De Leidsche Glashandel mag het product glas leveren, bedoeld is waarschijnlijk het gewone vensterglas en niet het mooie handwerk van het glas-in-lood  en gebrandschilderde zoals het ook nu nog wordt gemaakt bij het  Utrechtse Atelier:   Glas en Lood in de Domstad . De recent gerestaureerde villa Marezate in Noordwijk aan Zee ziet haar interieur gesierd met fraaie raampartijen naar voorbeeld van de Tsjechische kunstenaar Alfons.M. Mucha.


Een ander voorbeeld van fraai glas-in-loodwerk van de hand van de kunstenaar H.H. Kamerlingh Onnes  is te vinden in het trappenhuis van het gebouw "De Vonk" , gelegen op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. 
Nieuwsgierig geworden naar het Rijksmonument "De Vonk" kijk dan hier. Gewoon in uw eigen kantlijn de Vonk aanklikken kan ook. U zult zien; ook verfrissend en verrassend!
De in 1927 voltooide RK. Sint Jeroenskerk kent een groot sterraam. "Hierin is glas-in-lood vervat en het bevat de afbeelding van den Heiligen Jeroen, aangevuld met de meest helle kleuren, wat bij helder weer of beter nog wanneer de zon er op schijnt, een prachtig effect geeft."

 Het lichaam van Sint Jeroen wordt in processie overgebracht naar Egmond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten