maandag 24 september 2012

Tulpenteelt en Jan Braun

Het is altijd leuk om een oud boekje cadeau te krijgen en wel helemaal van je eigen broer! Kijk eens wat een fraai exemplaar. Geschreven door de  in Beverwijk geboren Noordwijker Jan Braun  over de geschiedenis van de Tulpenteelt .
Jan Braun schrijft boeken, geeft lezingen en heeft zitting in de Gemeenteraad. Resideert tussen door aan de Sint Jeroensweg. Wanneer hij op 79 jarigen leeftijd ten grave wordt gedragen wordt de kist met zijn stoffelijk overschot gedekt met een bloemstuk van paarse Darwintulpen.
 geboren te Beverwijk op 13-09-1859, overleden te Noordwijk op 18-01-1939


Hoge bomen vangen veel wind; er is kritiek uit een onverwachte hoek; van  "Bloembol":  hij vraagt zich af wat er met de subsidies van de tuinbouwcursussen is gebeurd, opheldering is gewenst!
Maar niets dan complimenten aan deze promotor van dé kunstmest en dé tulpenteelt,  hij stelt zelfs voor de tramlijn uit te breiden van de Warmonderdam naar de Postbrug. De man was zijn tijd geniaal ver vooruit maar had ook respect voor het verleden dat moge blijken uit zijn verzoek aan de gemeenteraad de heer Jan Kloos te belonen voor het volledig belangeloos schrijven van het manuscript voor 'Noordwijk in de Loop der Eeuwen' , prachtig stukje collegialiteit. KLASSE voor Meesterkweker Braun!