zaterdag 12 maart 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, Overleden op Buitenplaats Dykenburg


Het is vandaag een heel ander bericht in het Leidsch Dagblad dat je - na alle glamour van dat van gisteren- confronteert met de eindigheid van het bestaan. Al heel lang staat aan kop van de rubriek  "Het best bekeken" van de Blog Noordwijkse Huizen de aflevering van Donderdag 4 november 2010 een overlijdensbericht uit 1780  " is op zyne Buitenplaats Dykenburg, nabij Noordwykerhout"  overleden Mr. Jan Hendrik van Dam. Nu vandaag weer een overlijdensbericht. Hét overlijdensbericht van Harrie Vink......de man die het oude Dykenburg weer in haar volle luister herstelde.....schokkend bericht, rest slechts het medeleven te betuigen.

donderdag 4 november 2010


Buitenplaats Dykenburg

Mr. Jan Hendrik van Dam, Oud-Secretaris van de Stad Haarlem komt in het jaar 1780 te overlijden op "zyne Buitenplaats Dykenburg, nabij Noordwykerhout" De mooie buitenplaats is nog altijd in volle glorie te aanschouwen, mooi doel voor een fietstochtje!

donderdag 11 september 2008


Landgoed Dyckenburch

Vandaag een beetje vreemde eend in de bijt: Een Landgoed; de ligging tegenover "De Eendjes" in ...Noordwijkerhout. Een grensgeval maar gevoelsmatig toch een Noordwijkse aangelegenheid. Zeker wat betreft de huidige eigenaar die kosten nog moeite gespaard heeft om van de vervallen villa een echt Landgoed te maken. Wat maakt die ligging ook uit, over een aantal jaren zijn we allemaal Groot Hillegommer of dito Teylinger en rijp voor aanwijzing tot monument.
Over de geschiedenis van Dijk en Burg verscheen vorig jaar het boek "De historie van Dyckenburch, de geschiedenis van de buitenplaatsen aan het Westeinde".
 1726

Alles is al door Profs beschreven en onderzocht dus ik ga me het vandaag maar eens heel gemakkelijk maken.
 1791

Ik citeer Open Monumenten:
"22. Landgoed Dyckenburch, Westeinde 82 Noordwijkerhout
Tussen Noordwijk en Noordwijkerhout ontstonden in de 17e eeuw buitenplaatsen langs het Westeinde. Rijke patriciërs verbouwden de boerderijen tot buitenplaatsen met meer of minder allure en met namen als Dyckenburch, Hofwyck en Vijverbeeck.Tegenwoordig herinnert bijna niets meer aan die grandeur. De meeste buitens zijn gesloopt en de gronden zijn veranderd in vruchtbare bollenvelden. Alleen ‘Dyckenburch’ bleef behouden: eerst als hotel en camping , maar sinds kort weer als landhuis met een nieuwe toekomst.
Het grondgebied van ‘Dyckenburch’ is thans 9 ha.groot en is verder gelegen tussen de Noordwijkse Northgodreef en het Noordwijkerhoutse Westeinde, de Hoogweg en de Gooweg.
De laatste restauratie van het pand Dyckenburch is groots aangepakt: begonnen in november 2001 Architect Marco Bruynes uit Nieuwkoop en Bouwbedrijf Van Kampen uit Voorhout hebben er jarenlang hun handen vol aan gehad. Er was erg veel achterstallig onderhoud aan het pand en ook bouwkundig moest er veel gebeuren. In de zomer van 2006 was het werk voltooid en Dyckenburch in oude luister hersteld", dat is keurig gesproken, daar hoeft niets aan te worden toegevoegd!
Alleen, ik kon het niet laten, heb er af en toe een kleinigheidje tussen geplakt.