vrijdag 29 mei 2015

De Competitie, Noordwijk 29 mei, Meubel fabriek L.O.V. te Overbeek: Nog 1 Schemerlamp ter Overname

Vandaag---en dat is geen toeval---gaat de blog over meubels. Mooie interieurinrichting......dus wat doe je als je prachtige bank---echt leder met certificaat--- na vier jaar begint af te schilferen en de spuitlaag---echt leder met certificaat--- het stralende elan van de toonzaal volledig heeft verloren....wat doet u dan? Teruggaan naar de leverancier! Maar die blijkt failliet te zijn en ergens in Italië te zijn ondergedoken.....jammer dan....nieuwe bank besteld!. Rondgevraagd....wie is een betrouwbare leverancier.....die moeten we hebben. Twee keer kijken in de zaak, twee keer voorgelicht....zo mooi, eindeloze kwaliteit......wel even wachten....levertijd 8 à 10 weken....naar uw eisen , helemaal handgemaakt, je veegt een confettiestukjeleer van je neus, of lip, of arm, of hand....altijd kleeft er ergens wel een stipje bladderleer aan! De vloer? Laten we maar zwijgen. Maar nu: de fanfare!!!! Ta,Ta,Tá! Nieuwe bank wordt geleverd. Ouwe bank mag mee....rekening wel direct betalen......doen we. Bezorgers weg en twijfel.....is dit wel wat besteld is. Bonnen vergelijken.......maar de bank heeft nu twee kleuren....boven kussens donker, onderkussens licht. Omdraaien dan maar: onderkussens en onderstel blijven lichter en de twee bovenkussens zijn ieder een andere kleur. Moet wennen. Andere dag een mailtje naar de leverancier: Klopt niet helemaal....kom even kijken! Geen reactie. Dag later gebeld.....weet u wel hoe druk wij het hebben.....bel u terug! Geen telefoontje. Maar weer eens gebeld. Beetje knorrig antwoord....ik heb u toch gezegd dat we het druk hebben. Uw klacht ligt boven óp de stapel. Maar we bellen terug. Zaterdag gaat voorbij, Eerste en Tweede Pinksterdag, en de dag daarop is de zaak gesloten. Maar weer mailtje. Druk. Druk. Druk....bellen voor afspraak terug.....komt niets. Sturen dan mailtje met verzoek om dan maar per mail een afspraak te forceren. Boos telefoontje......inmiddels is het 10 dagen ná de bezorging. Over een week heb ik tijd om langs te komen. "Dat meent u niet. Uw winkel is op 10 minuten van mijn huis gevestigd!" Mijn agenda zit zo vol. Op het nieuws dat daar toch echt niet mee accoord kan worden gegaan : Bent u er morgen! Ja. dan ben ik er wel. maar ik moet om drie uur bij de tandarts zijn. "Dan probeer ik rond de klok van twee bij u langs te komen" Ben bang dat het wat uitloopt en ik na het tandartsbezoek moet bellen om te horen dat de leverancier om vijf vóór drie langs is geweest en mij niet thuis te hebben getroffen. Toch blij met zo'n gerenomeerde leverancier en mijn volgende bank bestel ik wel rechtstreeks bij de kringloop. Komt deze waarschijnlijk ook vandaan!  Stuk voordeliger ook. Maar u wordt over het verdere verloop op de hoogte gehouden.....en voor de belangstellenden onder u......namen worden NIET genoemd.
Om het toch gezellig te houden, een oude aflevering herverteld: Het sprookje van het mooie meubel...
"Geen surprise dit keer, maar wel een blijde verrassing. Wat komt 'Noordwijkse Huizen' tegen in het verhaal over het pasgeopende 'Palace Hotel'? De complete meubilering en stoffering was in handen van 'Onder Den Sint Maarten' en dat was niet zo maar niks. Het was de meest trendy interieurinrichter van die tijd die in een periode van groei de fabriek op commerciële gronden had verplaatst van Zaltbommel naar Haarlem .
Als toegift komt nog de grote teen van 'Noordwijkse Huizen' ter sprake. In de prille jeugdjaren kwam die vaak, met paarskleurende gevolgen, in botsing met een centimeters grote bout die uit de vloer van de ouderslaapkamer omhoog stak. Bevestiging van de -dwars door het plafond heen- lichtkroon van brons en glas en lood- in de onderliggende huiskamer. Gekocht op een verkoping in een hotel. Ergens net na de oorlog. Tweede hands armoe, maar toegegeven: goede smaak! Als dat er maar geeneen is geweest uit 'Palace' en van 'Onder Den Sint Maarten'!
NB:
De lamp! Na jaren toch eindelijk ontdekt op deze interieurfoto uit het Noordwijkse Oranjehotel : dat is 'm nou....die hanglamp. De hanglamp die heel wat traantjes te voorschijn heeft gebracht.......arme grote teen......maar de lamp is verdwenen, zonder overlevering......zonder overlevenden......die er over na kunnen vertellen! Allemaal weg! Gewoon allemaal weg!"