woensdag 9 december 2015

De Competitie, Noordwijk 9 decemberEen prachtige opname van een jonge badplaats; als rotsen aan zee torenen de kolossen in steen van nieuw gebouwde hotels, als oorden van lokkende luxe voor de in vertier vluchtende massa....toerisme in opkomst. U ziet het zelf, wordt helemaal niks met die dichtader van uw blogger......geen talent....maakt niet uit: Bloggen is al leuk genoeg .....

Op te verwaarlozen afstand van al dat vernieuwende geweld staat een tent met kamperende kinderen onder het oog van een toezicht houdende dame en dat allemaal in de achtertuin van een groot Neerlands dichter-schrijver Albert Verwey. Verbeeld u dan dat de dame in beeld eens Nine van der Schaaf is, dichteres in ontwikkeling onder de vleugels van de oude meester.......hoe mooi is die vondst? Dat komt zo:

"In juli 1907 ontfermen Albert Verwey en diens vrouw Kitty van Vloten zich over Nine. Ze trekt bij hen en hun kinderen te Noordwijk in. Ze werkte daar 's ochtends als hulp in de huishouding; de middagen en avonden kon zij vrij houden."


"Nine van der Schaaf (Terhorne, * 29/30-04-1882//Bloemendaal, 16-07-1973) debuteert in 1906 met de roman Santos en Lypra (Versluys). In januari-april 1907 verblijft ze als huishoudster met de familie Anton Pannekoek in Zehlendorf bij Berlijn. Daarna krijgt ze, volgens de Documentatiedienst van het Letterkundig Museum, een 'een onprettige betrekking in Warnsveld en Aerdenhout'. Mea Verwey, dochter van Albert Verwey en latere uitgeefster van Nine van der Schaaf:"Zij was toen vijfentwintig en ik vijftien; ik zag haar voor het eerst en werd erg door haar aangetrokken. Ook had ik haar eerstelingen in het tijdschrift [De Beweging] al gelezen, en was er door bekoord. Ik dacht dat een geboren Noordwijkse, die alle mooie plekjes in het duin kende, haar misschien als gids en gezelschap ook welkom zou zijn. Maar ze schrok en weerde mij af. Ze had gelijk, want dat eenzaam wandelen hoorde bij haar dichten,en daarvoor was ze tenslotte naar Noordwijk gekomen.


Veel is er te vinden over deze 'Grande Dame' via het internet, ga zeker nog een verder op speurtocht! En wat het speuren betreft.....Albert Verwey is in de Blog Noordwijkse Huizen zo vaak bezongen.....u vindt de stukjes vlug  terug door zijn naam in het zoekvakje in te vullen......