zaterdag 20 mei 2017

De Intuïtie van een Noordwijkse Blogger, Hotel Pension Het Witte Huis: Het Interieur"Dit is het interieur van Hotel Het Witte Huis toenmalig eigenaar G.J. (Gerardus Johannes) Van den Berg Koningin Astrid Boulevard 47 Noordwijk aan zee. Een gezin met moeder Mien van den Berg-van Schie en kinderen Frans Toos Albert Feike en Mia."

Eindelijk meer dan 6 jaar na de kommervolle oproep komt het antwoord: Mia, de jongste van de van den Bergen telgen die het Witte Huis als uitbaters bevolkten, stuurt ze toe. Vergezeld van de uiterst droevige mededeling dat haar broers Frans en Albert en zus Feike, evenals haar beide ouders helaas zijn overleden. Na het vertrek van het gezin naar Eindhoven raakt het contact met Noordwijkse Huizen zoek, maar de roerige herinneringen aan een prachtige periode zijn gelukkig nooit zoekgeraakt! Dank daarvoor!
"Hotel Pension Het Witte Huis, A.U.B.
Zie hier de naam van het hotel pension in hoofdletters onder de dakrand geteerd!  Vroeger een Villa van de hand van architect A.W. Weissman [-of niet-]. De goede man wordt geroemd  op het te Leiden gehouden congres "Over baksteen en haar toepassing ", dat eigenlijk gericht was tegen de opkomst van het in 1911 uiterst moderne materiaal : BETON!  Een goede honderd jaar oud pas, beton, het is maar dat u het weet!

Heeft u al eens iets ontdekt over de bewoners van voorheen de villa "Pension het Witte Huis"? Kunt u het dan nog eens navragen aan iedereen die er ooit heeft gewoond, gelogeerd, gewerkt of wat dan ook heeft gedaan, Oud én Jong? Er moeten honderden kiekjes circuleren van gasten uit binnen- en buitenland. Zoek nog eens goed! Heeft u antwoorden op één van de volgende vragen? Mail ze dan door aan  noordwijksevillas@gmail.com ?
Wie was de architect?
Wie was de opdrachtgever voor de bouw?
Wie waren in de loop der tijden eigenaar?
Wie kent er verhalen over de gebruikers van het gebouw?
Wie weet iets over de inrichting?
Wie heeft er foto's?
Wie helpt mee de geschiedenis van deze villa te beschrijven?
Wie, Wat, Waar en Hoe? "
"zaterdag 12 januari 2013
A.W. Weissman en NoordwijkHoe kan Noordwijkse Huizen een nieuw jaar beginnen zonder een terugblik op Adriaan Willem Weissmann. We blijven vóór we naar Noordwijk vertrekken, nog even in Amsterdam voor een bezoekje aan Lizzy-Cottage. Klik de link aan en geniet van het fraais dat de Hobbemastraat 12 siert. Goed,  na die bezichtigingen door naar de Zuid-Boulevard. Daar wordt gebouwd! Een huis voor DR.Weismann te Duisburg. Weismann spelt de naam van de DR. en niet met de bekende schleifen S waarmee Adriaan Willem Weissman signeert......wie het weet mag het zeggen!

De man met dat hoedje is vast en zeker de aannemer de heer A. de Bes. De mannen met de witte hemden zijn  de stucadoors en de man met het vestje is denk wel  de timmerman. Uit het zolderraam piept ook nog een werknemer, die man hoort bij het karretje beneden op straat met het opschrift: "Aanleg voor gas, water en stroom".


Mijn goeie, beste, mooiste en meest beminde "Witte Huis", geflankeerd door  "Clarenwijck" en "Marezate" ik beloof je nu eindelijk eens je bouwgeschiedenis te gaan uitzoeken....helpt u ook een handje mee? Doe mee met de zoektocht naar Adriaan Willem Weissman in Noordwijk!"
Kreeg Noordwijkse Huizen ook maar eens overheids-subsidie om een mooi product over Weissman , ontwerper van de badplaats Noordwijk te laten verschijnen! In de stijl van een wandelpad door het dorp  voor de hier  bij Noordwijkse Huizen al uit den treure geroemde schilder Lieberman. 65.000 Euro is er gevraagd; de Gemeente heeft een startsubsidie van 8.000 euro gegeven en één fotopaneel kan worden geadopteerd voor 2.500 euro............ach leest u het zelf maar even na in de weekendkrant van vrijdag 19 mei 2017 op pagina 13!
Ben best jaloers........dat geef ik toe.........maar ik ben een slechte padzoeker en er zeker niet in geslaagd als padvinder te infiltreren op het schemerige pad naar subsidies.........en graag brengt Noordwijkse Huizen haar gelijknamige Blog onder de aandacht van de Stichting Max Liebermann Noordwijk die zich afgelopen presenteerde in Museum Noordwijk.....met slechts één aanbeveling: lees ook eens in de al sedert 2008 bestaande blog........zoveel details over Max Liebermann, heb ook nog veel meer boeken én culturele kennis over de man, mag u inzien en zelfs hebben én helemaal gratis...............