maandag 15 juni 2015

De Competitie, Noordwijk 15 juni

Noordwijk vierde weer haar eigen speciale tuinenfeest. Druk was het en blij! Blije gezichten in toevallige ontmoetingen, mooie mensen en dito bloemen, prachtige muziek, zelfs het weer gedroeg zich naar wens. Echt het was weer genieten! Wat je dan tegenkomt in zo'n open tuin? Een trotse eigenaar van een origineel Noordwijks klijnanker ( een vierpoot dreg) in gebruik bij het halen en brengen van de bomschuit.  Nooit van gehoord? Moet wel en met de hulp van Krant en Katwijks Woordenboek wordt naam en gebruik vlug verklaard.

"Waar zich wat betreft de namen voor zaken en begrippen werkelijk een grote verandering heeft voorgedaan, is in de visserij. Met het verdwijnen van de bomschuit bijvoorbeeld, aan het begin van de 20e eeuw, verdween ook een groot deel van de met dat vaartuig verbonden visserijterminologie. Zo zijn er geen spillopers meer om het net binnen boord te halen en is er bij aankomst van de skuit geen klijnhaelder meer om de klijn (klein soort anker) naar het strand te brengen. Wat mee verdween in de golven was ook het op de skuit geënte navigatiesysteem met de bijbehorende termen, bijvoorbeeld wat de weersgesteldheden betreft. Bij roezeboezig (onstuimig, stormachtig) weer, wanneer de zee in geen geval slecht te noemen was (zie boven), kon men maar beter niet ofvaere (uitvaren vanaf het strand). Uit Katwijks Woordenboek (lees meer) "
Met zoveel Noordwijks Erfgoed (lees meer)   in Kerk- en Voorstraat onder bezoek bereik wordt het de hoogste tijd voor een bezichtiging van wat daar zoal is te vinden!