dinsdag 11 februari 2014

De Hond van Tilla Durieux

Er is een hond  luisterend naar de naam Waltman uit de trein gesprongen: De hond van kunsthandelaar Paul Cassirer en Tilla Durieux.
 
Ze zijn op weg naar ontspanning in hun Villa Cassirer in Noordwijk aan Zee: Ze zoeken rust en inspiratie: Tilla Durieux en haar echtgenoot Paul Cassirer. In Noordwijk zullen zij in hun villa hun zomergasten ontvangen, poseren voor het penseel en tekenpotlood van Max Liebermann, een bezoekje brengen aan Isora Duncan een balletje slaan op de tennisbanen van  Huis ter Duin en Casino en zich onderhouden met tal van kunstenaars en artiesten die hun zomertijd in Noordwijk doorbrengen en af en toe zal een beroemde hand de vacht van Waltman aaien en hem de woorden "Brave hond" toefluisteren. Gek is ze met het beest, filmster Tilla Durieux, belangrijk genoeg in haar leven om met het dier een reclame-foto op te sieren. Cassirer met Waltman stropen de duinen af in de jacht op wild; hazen en konijnen. Geweer in de aanslag, naar het leven vastgelegd in de schilderijen "Jäger mit Hunden in den Dünen" door Max Liebermann. Prachtige romantiek van honderd jaar geleden! En nog altijd bij de tijd!  
 


Zij was niet alleen de muze van kunstschilder Liebermann, ook Renoir heeft haar schoonheid weergegeven op een schilderij. Ottilly Godeffroy, die  mooie  Apothersdochter uit Oostenrijk, die ver van haar geboortegrond rust vond in Noordwijk aan Zee haar oase aan het vlakke strand!