woensdag 19 februari 2014

Opzichterswoning van Adriaan Willem Weissman

Architect Adriaan Willem Weissman tekende voor het ontwerp van de Badplaats Noordwijk.  Zijn in samenwerking met de  architect J.H.T.Löning uitgevoerde ontwerp "Am Meer" een inzending in antwoord op een landelijke prijsvraag uitgeschreven door het Bestuur der Maatschappij tot Exploitatie van Duingronden te Noordwijk werd bekroond met de eerste prijs. Dat weet u natuurlijk dankzij Noordwijkse Huizen al héél lang. Maar kijkt u vandaag nog eventjes mee naar dat plan. Kijk eens hoe groot het terrein was dat het "Kurhaus" mocht bevatten. Huis ter Duin als centraal punt gelegen op het hoge duin direct aan strand en zee. Onder aan het duin aan de Oude Zeeweg, opzichterswoning 1 en dan in het duin onderaan de hoogte van de Prins Hendrikweg opzichterswoning 2.
De huisjes werden herkenbaar naar tekening gebouwd, het huisje aan de Oude Zeeweg is -ook nu- moeiteloos terug te vinden, gelegen ongeveer tegenover de ingang van de begraafplaats. Het huisje uit de omgeving van Villa Stirum aan de Prins Hendrikweg is -geloof ik- onder de slopershamer gevallen.....zal het voor u uitzoeken. Zoekt u ook even mee naar de herkenningspunten uit het oude plan van Weissman in het moderne Noordwijk? Leuk!
 
NB: Het is pas vandaag, de dag van de Open Monumenten in Nederland dat mijn surfend oog op het wijde wereldnet dit compliment aan Noordwijkse Huizen tegenkomt! Ten tijde van de publicatie van deze opsteker dreef "NH"rond op een wijde oceaan.....en later ontbrak opnieuw de tijd om eens -rustig- rond te kijken....maar goed....wat in het vat zit verzuurt niet, dus leest u vandaag mee: