vrijdag 14 november 2014

Uitstappen bij het Casino, Allemaal naar het Strandhotel

Een van de mooist uitgevoerde hotels aan de Noordwijkse kust is wel het Strandhotel geweest, de charmante buur van Hotel Winckler aan de Zuid-Boulevard. Alleen nog maar bekend van plaatjes maar al sinds 2008 brengt "Noordwijkse Huizen" haar met enige regelmaat onder uw aandacht. TE mooi om te vergeten! Graag gedaan hoor, zo'n paar uurtjes op een dag.Tien afleveringen lang werd u al blij gemaakt met de details van deze mooie parel gelegen aan het zilte zand. Vandaag nog maar eens een samenvatting en dames en heren bestuurders, cultuuroverdragers en  projectontwikkelaars....doe er iets mee!
2008
Geen idee welke villa's hier staan afgebeeld, maar goeie kans dat ze ooit werden bezocht door de bende van A. Beetje saai vind ik wel, alweer een diefstal, wat heet één, er is sprake van 'meerdere'.Zij werden er het slachtoffer van: Villa Fidello [is het niet Fidelio?], Villa De Stranddistel, Het Strandhotel. Van die hangjongeren van voor de oorlog. Plannen beramen in het café [niet 'Harry's Bar' natuurlijk, dat was een beschaafde bar, ik kwam er zelf immers] maar gewoon een klein kroegie ergens in een afgekeurd pand. Zo stel ik me dat voor. Van hangen werd het dus zitten. Vier weken voor één gestolen konijn. Ik hoor hun moeders Kniertje zeggen: "Jongen, de konijn wordt duur betaald"! Ben trouwens benieuwd wat er van ze is terecht gekomen! Die heren A.B.C. en W.
2009 Chef Sauer van Huis ter Duin heeft het kunstje afgekeken en samen met de heer Beneken begint hij een hotel. Op de Noordwijkse Zuid-Strip naast Haus Winckler wordt het nieuw gebouwd door de heer W.P. de Vreede uit Noordwijk naar tekeningen van de heren Smits en Felz uit Den Haag.Vóór het hotel bezit het een groot met schelpen bestrooid terras terwijl ook het strand (tot aan de hoogwaterlijn -laat Leendert de Lange het maar niet horen!) het eigendom der heren Sauer en Beneker is , zoodat men de gasten geheel op eigen terrein vrijheid van beweging kan aanbieden.Naast alle comfort die het hotel te bieden heeft bezit het ook nog een tweetal donkere kamers, voor fotografie weliswaar, maar toch, het zou te denken kunnen geven! En met die huisknecht is het ook in orde gekomen. Hier staat hij in vol ornaat gereed om de gasten te ontvangen.
2009 "En vol plané" was hij op het strand terechtgekomen. Bijna tegen het huis van Dr. Weisman (ja hoor, daar is ie weer!). De vliegenier H.F. Lütge (1884, Amsterdam) was met zijn toestel te Scheveningen opgestegen met de bedoeling in Noordwijk aan Zee bij het Strandhotel te landen. Hij kwam maar een paar metertjes uit de koers terecht en dat heeft waarschijnlijk de pret niet mogen drukken.

Wat was toch het doel van deze gevaarlijke missie? Hij kwam het allereerste luchtpostpakket ter plaatse bezorgen. Wat zat er in. Een kist druiven voor mevrouw Randebroek, de schoonmoeder van L. de Graaf van Limburg Stirum. De Burgemeester, de politie en een hele grote mensenmassa kwamen de aviateur en zijn vogel bewonderen. Die liet de boel de boel en vertrok richting Huis ter Duin. Mooi vak: postbode! 2009

Ernest Cremers beweegt zich in de hoogste kringen zelfs Prins Hendrik komt een bakkie bij hem doen in villa 'La Casetta' gelegen naast villa 'Gösta Berling' aan de Zuid Boulevard. Vlotte vent, Ernest! Kéérel! Initiatiefnemer anno 1911 tot oprichting van de Noordwijkse Golfclub. Speelt het spel, zit in het bestuur van die club en maakt deel uit van de regerende top van het Palace-Hotel en heeft als president een belangrijke stem in de "Corinthians" een vereniging opgericht met het doel te komen tot een elitaire sportbeleving voor de betere klasse gebaseerd op hogere sportieve waarden en normen én nieuwe spelregels. Zoiets ongeveer maar twijfel niet 'Noordwijkse Huizen' op fouten in de interpretatie te wijzen!"La Cassetta" was gelegen aan de Zuid-Boulevard, de latere Koningin Astridboulevard, hier links met rechts van haar het "Strandhotel" 2011

De architecten Smits en Fels  zijn de ontwerpers van het Strandhotel aan de Zuid-Boulevard in Noordwijk aan Zee. Noordwijkse Huizen liet u hier al in de jonge lente van het jaar 2009 kennis mee maken. Een schoonheid van ontwerp en uitvoering. Smits en Fels zorgden voor nog meer fraaie bouwsels in de directe omgeving van Noordwijk.

2012
"Fidelio" miste 2 handtasjes,  het leegstaande "Strandhotel" een divankleed  voorts brachten ze een bezoek aan  "De Stranddistel" en een villa aan de Ligusterweg plús  de consumptietent op het R.K. sportterrein en timmerman B. die al die tijd op de uitkijk had gestaan werd beloond met een gestolen konijn.  Het duo C&A (elke overeenkomst met duo's van die naam berust op toeval) beraamde de misstappen in het café van A. (een broeinest van ongerechtigheden) : de veroordeling volgt op 7 mei a.s. Tot die tijd kunt u mooi even de villa's zoeken op het kaartje van Minnee. Succes! 2012

Ben even voor u op bezoek geweest op de site van PostcardsFrom, moet u ook even doen. Leuke plaatjes zoals van het van ouds bekende Strandhotel.  De Heren Sauer en Beneker geven in 1909 opdracht aan de architecten Smits en Fels , allen uit 's-Gravenhage een  Hotel te ontwerpen aan de Zuid-Boulevard in Noordwijk aan Zee. De plannen voltooid opende het hotel in juni 1910 haar deuren. Had er van mij wel mogen blijven staan in die goeie ouwe Zuid. Was toch een modieus gebouw!

2013
Kom je vanmiddag een bakkie doen? Spreken we af bij het 'Strandhotel' in de Zuid. Gezellig op het terras aan zee....het weer lokt nog met een mooie warme nazomer. Dat is boffen. Ons strandhotel kwam hier al wat vaker ter sprake, nogmaals een kleine samenvatting uit alle blogs . Bewondert u nog éénmaal de mooie schepping van de architecten Smits en Fels gerealiseerd in opdracht van de heren Sauer en Beneken allen uit 's-Gravenhage. De grandeur van een Noordwijk in herinnering. Drinken we daar nog maar een glaasje champagne op! Santé!
2014
Zou ze er bij staan op deze foto? Het "flinke meisje, kunnende tafeldekken en netjes werken"?  Zeker wel. het is de persoon tweede van rechts, denkt u ook niet? Tafeldekken kan ze! Dat heeft ze geleerd in het "Strandhotel" in de Zuid....getuige de bijgevoegde opname.
2014


Vandaag een kijkje binnen in het Strandhotel aan de Zuid-Boulevard in Noordwijk aan Zee naar een ontwerp van de architecten A.P. Smits en H. Fels.. De fraai gedekte dis noodt tot aanzetelen. Niet bekend is of het meubilair-ontwerp ook de beide heren kan worden toegeschreven. Wel paticipeerden ze ooit in de meubelfabriek L.O.V . te Oosterbeek. 
Smits en Fels hadden ook een aandeel in de inrichting van het  Nederlandse Paviljoen  van de  "Ideal Home Exhibition" georganiseerd door de "Daily Mail" in april 1912 te Londen.  Men leest daarover het volgende:"17 April 1912. Men kent de parodie: „Oost, West maar thuis is het ook niet altijd alles". Toen de „Daily Mail" zes jaar geleden haar eerste „Ideal Home Exhibition" opende, heeft ze klaarblijkelijk getracht het „thuis best" tot waarheid te maken, voor allerlei goede menschen, die 'daar zelve geen slag van hebben, die ten minste niet weten hoe ze noodeloos werk, noodelooze ziekten, noodeloozen last en noodelooze ongemakken kunnen vermijden en een gezellig, prettig interieur scheppen voor den physieken mensch, waarmee zij tevens een heel eind op den goeden weg zijn om ook den geestelijken mensch een prettige, bevredigende en vreedzame atmosfeer te scheppen. Gedurende de nu begonnen veertien dagen kan men de derde dier tweejaarlijksche tentoonstellingen in „Olympia", een groote zaal in West-Londen, door de „Daily Mail" ingericht, met meubilair naar teekeningen van A. P. Smits en H. Fels."

 
Nieuwsgierig naar nog meer Strandhotel? In tien voorgaande afleveringen van "Noordwijkse Huizen" komt het hotel aan bod.....geniet ervan!
Had ik er maar een boekje over het Strandhotel denkt u natuurlijk! Dat denkt Noordwijkse Huizen ook! Denkt u ook eens mee, misschien komt het er dan wel.....