woensdag 19 november 2014

Uitstappen bij het Casino, Villa la Casetta en familie Ernest Cremers

 
Ook vandaag blijft u aan de Zuid-Boulevard van Noordwijk. Bezocht u gisteren Haus Winckler en de dag daarvoor het Strandhotel, vandaag gaat u op bezoek in de villa gelegen derde van rechts, La Casetta luisterde de villa wel eerder naar de naam Iris....heb het ook alleen maar van horen zeggen!. We blikken terug op de aflevering van een goed jaar geleden, 15 november 2013. Met een prachtig overzicht van de Internationale Veldwedstrijden voor Spaniëls. Geen idee of zoiets nog bestaat in het bruisende heden, maar het toont een prachtig schouwspel, dat is zeker. Sportieve lieden. Zowel mijnheer Ernest als zijn gade, mevrouw Cremer zijn zeer bekwaam in de Golfsport. Blader verder en geniet van hun spel. 
 U hebt al eerder kennis gemaakt met de heer Ernest Cremer, woonachtig in de villa "La Casetta"  aan de Zuid-Boulevard. Vandaag mag u met hem mee en met zijn honden Maud en Jim, mag u mee doen aan de Internationale Veldwedstrijden voor Spaniels, door de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging "Nimrod" gehouden op 1 november te Wijk aan Zee. De heer Cremers verkeert met gemak in vorstelijke ambience en is kind aan huis in zowel de Engelse als Nederlandse Koninklijke kringen.

 


Aflevering 01-12-2009

Ernest Cremers beweegt zich in de hoogste kringen zelfs Prins Hendrik komt een bakkie bij hem doen in villa 'La Casetta' gelegen naast villa 'Gösta Berling' aan de Zuid Boulevard. Vlotte vent, Ernest! Kéérel! Initiatiefnemer anno 1911 tot oprichting van de Noordwijkse Golfclub. Speelt het spel, zit in het bestuur van die club en maakt deel uit van de regerende top van het Palace-Hotel en heeft als president een belangrijke stem in de "Corinthians" een vereniging opgericht met het doel te komen tot een elitaire sportbeleving voor de betere klasse gebaseerd op hogere sportieve waarden en normen én nieuwe spelregels. Zoiets ongeveer maar twijfel niet 'Noordwijkse Huizen' op fouten in de interpretatie te wijzen!"La Casetta" was gelegen aan de Zuid-Boulevard, de latere Koningin Astridboulevard, hier links met rechts van haar het "Strandhotel". Aflevering 02-12-2009

Ernest Cremers heeft ook een golfminnende echtgenote, zij, Jonkvrouwe Boreel van geboorte, is op zoek naar een keukenmeisje maar aangezien zij buitenlands vertoeft mogen de aanbiedingen naar de buren in villa Iris. De dames , mevrouw en haar vriendinnen golfen graag is het niet in het buitenland dan maar op de Noordwijkse . Aflevering 08-07-2012
Het ging om verschillende cups in de wedstrijden van de Noordwijker Golfclub in 1927. Niet vermeld werd of het om de A, B, C, D, of zelfs maar E cup ging. Vraagt u het even aan de dames zelf, de deelneemsters Schut, Casteleyn of de SiameseTard Dharmagiva. De Noordwijkse heren staan zich al glunderend te verheugen op de afloop, de ouwe snoeperds, de heren F. en E. Cremers en B.H. Sweerts de Landes, oeps een tikfout, het moet zijn H.B. Sweerts de Landes. Golf in Noordwijk; zolang  u nog geen uitnodiging voor deelname aan het Noordwijkse Strand Golf Tournooi heeft moet u zich nog behelpen met de International Beach Hockey Masters op de Boulevard in Noordwijk. Komt u ook vandaag? Ben benieuwd naar de maat van de cup die de winnaar krijgt!
P.S. het regent nu wel heel erg hard! Watergolf?
Aflevering 08-11-2013
 Vandaag gaat u in de herhaling, ze werd hier al eerder aan het licht gebracht: De Nederlandse Golf-Elite uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Freules en Jonkheren komen hun balletje slaan op 'De Noordwijkse'. Toch leuk om op terug te kijken. Michiels van Verduynen; Quarles van Ufford; Diemer Kool; Snouck Hurgronje; aan dubbele namen geen gebrek: blijven nog over; Schut; Casteleyn; Dharmagiva; van Heukelom; Cremers en Butterworth. What's in a name? Wie schreef dat ook alweer?

Vandaag gaat u in de herhaling, ze werd hier al eerder aan het licht gebracht: De Nederlandse Golf-Elite uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Freules en Jonkheren komen hun balletje slaan op 'De Noordwijkse'. Toch leuk om op terug te kijken. Michiels van Verduynen; Quarles van Ufford; Diemer Kool; Snouck Hurgronje; aan dubbele namen geen gebrek: blijven nog over; Schut; Casteleyn; Dharmagiva; van Heukelom; Cremers en Butterworth. What's in a name? Wie schreef dat ook alweer? Aflevering 08-11-2013 Aflevering 20-02-2014
U bent al helemaal op de hoogte van het wel en wee van de beginjaren van de "Noordwijksche", maar altijd weer leuk om nog eens aan die beginjaren te worden herinnerd.
A. Eyken, de enthousiaste Secretaris, van de Noordwijksche
"Over de Noordwijksche Golf:
Het was in 1913, toen een 4-tal golfliefhebbers, de heeren W. T. van Heukelom, L. Graaf v. Limburg Stirum, E. Cremers en F. J. J. Cremers, besloot in de Noordwijksche duinen een 9 holes golfcourse aan te leggen. Het maken van een sea-side links was nog onbekend bij onze Hollandsche landbouwarchitecten en ingenieurs en wij zullen hier niet uitweiden over de moeiliikheden die overwonnen moesten worden bij de uitvoering van dit werk. Langzaam en na lange proefnemingen, voorgeschreven door een reeks raadgevers, ontwikkelde zich in de Noordduinen van onze schoone badplaats een 9-tal banen, waarop men rustig en prettig het golfspel kon beoefenen.
Het was in 1923, toen de oprichters hun werk en bezittingen vrijwillig overgaven aan een comité, waaruit de Vereeniging „Noordwijksche Golfclub" ontstond. Onafscheidelijk aan deze vereeniging zijn de namen van de vier vorengenoemde heeren verbonden.
Drie jaar later in 1926, was het voornamelijk door het doorzetten van ditzelfde viertal, dat de inmiddels tot bloei gekomen vereeniging de links tot 18 holes uitbreidde.
Op de daartoe gehouden gedenkwaardige vergadering durfde de tuinarchitect H. Copijn, als eerste Hollander het geheele nieuwe werk aan, een werk, waarin hij de firmanaam tegenover geheel golfend Nederland in de waagschaal stelde. Uitgevoerd volgens het plan van den Engelschen golf-architect S. H. Colt, die reeds bij meerdere golflinks in ons land zijn plannen zag uitgevoerd, konden — na een nat najaar 1927 — de nieuwe banen in het voorjaar 1928 geopend worden.
Helaas de vreugde duurde kort: een droge zomer, gevolgd door een strengen winter, vernietigde het gras bijna geheel. Opnieuw kon begonnen worden en na buitengewoon groote geldelijke offers voor een algeheel herstel der banen stond in het voorjaar van 1931 de Noordwijksche Golfclub geheel verjongd gereed om hare talrijke binnen- en buitenlandsche bezoekers te ontvangen.
Wie onze Golfcourse bezoekt, zal een landelijk clubhuis vinden met eenvoudig, doch gezellig intérieur: eerst de banen dan het clubhuis is het parool! Wie eenmaal op deze golfcourse gespeeld heeft, keert er terug, want men speelt in een prachtige omgeving, wier kleurenpracht van de hooge tees bezien, telkens weer bewondering afdwingt.
Nog een bijzonderheid van de course is de ondergrondsche besproeiing van één green en 10 tees: economisch en practisch! Een succesvol werk!
Gering is het aantal verzorgers der course, klein is het aantal leden, maar wij vertrouwen dat vele golfers de intieme links van Noordwijk komen bezoeken."
Mocht u na het lezen van deze boeiende geschiedenissen nog behoefte hebben aan wat genealogische familie gegevens blader dan door naar "Mijn Noordwijkse Afkomst", voor nog meer info!