dinsdag 4 november 2014

Uitstappen bij het Casino: Opknapbeurt voor Janus'


Voor Zestigduizend Euro kan Janus worden opgeknapt..........vraag je je toch af of ze bij de gemeente niet een mannetje hebben die dat voor een schappelijk prijsie had kénne fiksen.......ja toch....doet toch iedereen tegenwoordig.....zo'n mannetje. Maar goed, we doen het natuurlijk volgens de regels en voor 60.000 pegels mogen boeren, burgers en buitenlui weer genieten van een spuitende Janus, is híj weer 't mannetje als het ware. Goed plan. Heb hier mijn vingers al blauw geschreven in Janus belang. Doet u nog iets......spandoeken, aanplakbiljetten, optochten, handtekeningen, hou het wel netjes........met een opgeknapte Janus als doel!
Dan hier nog wat aanbevelingen, beginnen we in het jaar 2009:
Als je Janus bent, een God met Twee Gezichten heb je natuurlijk helemaal geen Commissaris der Koningin nodig om je fontein te onthullen, je vraagt het gewoon aan je broertje Wind........ en dan is het -zo- gebeurd!


Het is allemaal zo mooi begonnen! Een mooi plan! Een plein, een fontein, een voetgangerstunnel, een hotel, een paar flatgebouwtjes, een drankenwinkeltje en wat zat er nog meer, daar onder aan de voet van de vuurtoren. De vernieuwing uit mijn jeugd is nu een vervallen bouwwerk geworden. Versleten jaren. Janus lacht én Janus huilt. Ook zonder face lift !
Twee gezichten van Noordwijk. Mooie impressie over de teloorgang van  "Janus" en "Het Plein"! Verder maar niet  meer
over praten ....is al genoeg over gezegd! Misschien gloort er hoop, straks ná de fusie! Zo, dat is dan alleen het jaar 2009. Gaan we door naar 2011 en 2012:


Uw "Noordwijkse Huizen" dacht op deze regenachtige zondag u een plezier te doen met iets Vrolijks: resultaat van de zoektocht: de onthulling van het Janus Figuur op het Vuurtorenplein door de Commissaris van de Koninging in Zuid-Holland Meester Vrolijk . Met een drietand en windvlagen. Dat laatste heeft u hier al eens gelezen, maar, een mens moet toch wat! 

 

Goede Vrijdag! Een Noordwijkse Duindoorn Vijge Boom.Heeft u er al één in de vensterbank staan? Heb er nog geen ontdekt. Jan Kloos maakt zich anno 1921 nog zorgen  om de gewoonte te Noordwijk om jaarlijks op Goede Vrijdag -vandaag dus- de kinderen vijgen te laten plukken van duindoorns."Want van de doornen vergadert men geen vijgen" leest hij in zijn bijbel. Beter de schuld te geven aan de Romeinen die ter ere van de start van hun burgerlijk jaar voor hun god Janus  een feest vierden met de meest grootse en rijke  offeranden, maar het gewone volk moest zich behelpen met vergulde takken waaraan vijgen of dadels waren geregen. Het mag als een naklank van het heidense nieuwjaarsfeest worden beschouwd maar als godsdienstig gebruik "ten enenmale te verwerpen"! Zegt Jan Kloos.
 Noordwijks Volksleven:  A. Bicker Caarten

NB: Heeft u misschien belangstelling voor een stekje van de Noordwijkse Duindoorn Vijgeboom zodat u volgend jaar in de gelegenheid bent deze eeuwenoude traditie nieuw leven in te blazen  neem dan in de loop van 2e Paasdag even contact op met uw blogger : noordwijksevillas@gmail.com !

Zo  dat is het dan voor vandaag: Nog tien stukjes Janus te gaan, maar als het goed is heeft u wel een idee inmiddels.....zou toch een mooi resultaat zijn voor een eenzame blogger, met je notebook aan Janus voeten bloggen.....komt u ook??