donderdag 27 november 2014

Uitstappen bij het Casino, Oud worden in Huize DalrustAls de huisnummers kloppen herstart het 'bijna' failliete 'Pension Johanna' gevestigd aan de Duinweg 3 te Noordwijk een paar maanden later als 'Hotel Pension Dalrust'.


Als 'Dalrust' zal het nog bijna zeventig jaar blijven voortbestaan. De laatste jaren van het bestaan als opvang voor Noordwijkse bejaarden. Waaronder Dirkje van der Wiel-Hazenoot en de componist van het Noordwijks Volkslied, de musicus Theodoor Henri Polman met zijn echtgenote Anna Maria Lefebvre.

Dan in 1971 is er een wisseling van de wacht. De Zeeërs maken plaats voor de Binders. Bejaarden uit Noordwijk Binnen nemen de plaats in van de bejaarden uit Noordwijk aan Zee die naar het nieuwgebouwde 'Groot Hoogwaak' zijn vertrokken. Twintig jaar later volgt de sloop. Einde 'Dalrust'.

Er wordt nog hard gewerkt door 'Het Genootschap Oud-Noordwijk' om alle vitrines in de tunnel gevuld te krijgen met foto's en andere tastbare herinneringen aan een jeugd die begon in het dorpje Noordwijk op Zee. Want, binnenkort komen de bejaarde bewoners van 'Huize Dalrust' op bezoek om de tentoonstelling van hun mondelinge commentaar te voorzien. Feest der herkenning.

Dirkje van der Wiel-Hazenoot, 92 lentes jong, bezoekt de tentoonstelling "Noordwijk in 1900" in de op 18 augustus 1963 geopende voetgangerstunnel die de badgast de luxe biedt, ongehinderd door het rijverkeer, het strand te bereiken. Mooie vinding, pracht project, in handen van de Gemeente. Kan níet stuk!