zaterdag 15 november 2014

Uitstappen bij het Casino, Weekendje Zingerhotel

Gaat u mee, een weekendje logeren in het ooit legendarische Zingerhotel, verdwenen net als de rest van het leven uit het Vuurtorenplein.....toch jammer, maar er gloort hoop aan de horizon,  voor Janus. Jawel onze Janus schijnt met een minimale injectie van 60.ooo euro op de been te kunnen worden gehouden vermits........vermits de gemeente accoord gaat met het voorstel........u heeft geloof ik nog tot eind van deze maand om uw stem uit te brengen, maar neem het zekere voor het onzekere en neem even contact op met de gemeente Noordwijk en vraag daar wat u moet doen om Janus te doen herleven. Morgen als eerste punt op uw agenda zetten. Gemeente bellen! Niet vergeten. Veuls te belangrijk!
Goed breng ik u het Zinger Hotel weer in herinnering........gaat ie:
 07-10-2008
Het leven was snel in die jaren zestig. In januari wordt Noordwijk een nieuw gezicht beloofd en in april is het al zover: we zijn te gast in het zojuist geopende Zingerhotel. Kan men vandaag de dag nog een puntje aan zuigen!

Het Zingerhotel is modern vorm gegeven naar een ontwerp van het architectenbureau Hartman en Eylers uit Hilversum, kan in 34 kamers 70 gasten herbergen die daar ook gebruik kunnen maken van telefoon, toilet en douche. Het geheel is in opdracht van het echtpaar de Zinger-Voskuilen gebouwd door de lokale aannemer Klein Gunnewiek.
Het zal enkele decennia later in handen vallen van Harry Mens de vastgoed tycoon met TV aspiraties en uiteindelijk onder het bezielende bezit van Ronnie van de Putte in duingrond worden herschapen. Exit Zingerhotel.
Het Zingerhotel in aanbouw.
 

29-11-2010
Hotel Zinger is niet alleen dicht, het is verdwenen, slechte een kaal duin herinnert nog aan de plaats waar het heeft gestaan.
12-03-11


Vandaag wil ik naar het nieuwe badcentrum aan het Vuurtorenplein. Baden in de zon, door het tunneltje naar het strand, de warmte van het zand en vanavond een dinertje bij de'"Zinger"en een cocktail aan de bar.. dat wil ik , zomer, zon en jaren zestig...gaat u mee?
17.01.2012

Gisteren was het maandag. Blue Monday. Een dag opgedragen aan de nostalgie, een dag om te zwelgen in valse sentimenten. Gisteren had uw "Huizen" daar geen last aan. Veel werk en een helder zonnetje om de dag op te fleuren! Maar vandaag doet denken aan het Zinger Hotel Noordwijk . Weet u het nog? Laatst gekomen en het eerst gegaan en wat er van rest is een onbebouwde zandvlakte, helm erop en zo laten staan: tot het einde der dagen. Net zoiets als bollengrond compensatie maar in dit geval duingrond compensatie. Wordt er op slag weer vrolijk van! Green Tuesday! Groene Dinsdag! Doet u mee?


Nog één keer "De Zinger" Noordwijkse Huizen tracteert op een Coupe Hyacint!
31-01-2012
Een REUZE helicopter van KLM Noordzee Helicopters B.V. is geland in Noordwijk. Aan boord een stelletje hotemetoten ( oud tante-Leni's) of in gewoon Nederlands een gezelschap notabelen op weg naar het Zinger-Hotel om te "luchen" ....kan van alles betekenen.....lachen.....misschien...of lunchen...toch de beste mogelijkheid...en voor straks: Eet smakelijk!
15-11-2014


Goed!  Vandaag is de dag  van  de heropening van het met steun van de Unesco gerestaureerde Vuurtorenplein in Noordwijk. Het plein straalt in de zon en de vrolijk lachende Janus laat zijn waterstralen kletteren op de bodem van zijn vijver. Het plein is gevuld met de klandizie van de levendige dagwinkels en u begeeft zich via de voetgangerstunnel naar de Zeereep om een kopje koffie te bestellen op het terras van Zinger Hotel-Restaurant . De kwieke serveerster vertelt u  dat zij  kortgeleden een onderscheiding heeft ontvangen voor 50 jaar trouwe dienst. Als piepjonge leerlingserveerster is zij bij "Het Zinger" begonnen en als het haar gegeven is, zal ze daar graag nog wat jaartjes aan vast plakken. Mijn zegen heeft ze, en ik roer bedachtzaam in mijn koffie. Vijftig jaren, dat is een hele tijd! Maar zo mooi en prachtig als het plein er vandaag bij ligt draagt het de belofte voor opnieuw vijftig jaren ongestoord pleinplezier. "Juffrouw, brengt u mij maar een glaasje champagne!" "Proost!" 10-10-2014
Het was toch zo mooi.......zo ontzettend jaren vijftig: Het ontwerp van het Vuurtorenplein dat eerst in 1960 aan het publiek werd vertoond. Recht, hoekig en minimalistisch......oprechte vijftiger jaren chique. Waar blijf de zorg voor monumenten....hoe weinig staat er uit die periode aan bouwwerken nog overeind in onze '' charmante badplaats'? Het is, met een variant op de uitspraak van Moeders Jan Smit: "Allemaal weg!"  Zinger Hotel, helemaal weg, Huishoudschool Noordwijk aan Zee: Weg! Mulo aan de Duinweg! Juist, de straatnaam roept het al. Weg! De Mulo aan de Van Panhuysstraat, weg en dat zijn alleen maar zomaar wat dingen die in gedachte komen. Woonhuizen, de villaatjes op de Zeereep......zijn inmiddels allemaal van Egmond- òf van Manen Paleizen geworden, niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, maar toch, de sfeer van dat stukje Noordwijk is wel heel erg van karakter veranderd sinds die jaren vijftig......ach, misschien wordt in 2060 al onze spuitende Janus in de bloemetjes gezet......wordt vast net zo'n feest als de Nacht van Rembrands verjaardag in Leiden.......honderd jaar Janus, een kerel uit één stuk!  In deze blog is al zoveel aandacht aan het Vuurtorenplein besteed.........leest u ze deze donkere herfstavonden nog eventjes allemaal na! Dan zal het ook u aan het hart gaan!
Het is allemaal zo mooi begonnen! Een mooi plan! Een plein, een fontein, een voetgangerstunnel, een hotel, een paar flatgebouwtjes, een drankenwinkeltje en wat zat er nog meer, daar onder aan de voet van de vuurtoren. De vernieuwing uit mijn jeugd is nu een vervallen bouwwerk geworden. Versleten jaren. Janus lacht én Janus huilt. Ook zonder face lift !