woensdag 1 juli 2015

De Competitie, Noordwijk 1 juli

Vers van de pers ligt naast de computer de ontzettend nieuwste  Blauwdotter, u weet wel het verenigingsorgaan van het Genootschap Oud Noordwijk. Op bladzijde 5 van nummer 173 vindt u een uiterst uitgebreid artikel over burgemeester Pické....van de hand  van Koen Marijt......u bent nu gewaarschuwd dus mis het niet! Lezen......op het strand, onder een parasolletje met een lekker koud biertje onder handbereik.........kan een geschiedenisles ooit mooier worden????
Dit is wat Noordwijkse Huizen u al in  2008 over de goede man wist te melden. Nog niet warm genoeg geworden met de wens  meer van de man te weten, tik het  woordje Pické in in de zoekbalk...ziet u  wel.......genoeg!
Pas in 1928 kwam het ervan, 43 jaar na zijn overlijden was de Gemeente Noordwijk er klaar mee: het monument voor burgemeester C.L.C.W. Pické, de gedoodverfde grondlegger van de fraaie badplaats. Ludwig Oscar Wenckebach was de maker van de plaquette die het door aannemer W.P. de Vreede uitgevoerde monument sierde.Op 22 juni 1885 zat burgemeester Pické doodziek voor het raam van zijn huis aan de Voorstraat (drie weken later was hij dood). Hij wuifde naar de Noordwijkers die in juichstemming de nieuwe tram, de Blauwe Tram begroetten. Pické, de tram, een beetje geld en grond gedoe en kijk eens welk een welvaren de arme vissersbevolking werd toebedeeld.
De stoomtram bracht het grote publiek naar Noordwijk aan Zee en naar Noordwijk Binnen.De electrische tram werd met nog meer vreugde begroet!