maandag 6 juli 2015

De Competitie, Noordwijk 6 juli


Het is een droevige geschiedenis die Noordwijkse Huizen u vandaag terug in gedachten brengt. Het noodlottige ongeval van de meid van de directeur van de gist-en spiritusfabriek in Delft. Het arme kind raakt in brand bij het aansteken van een spiritusbrander. Of het arme wicht het ongeval overleefde vermeldt de geschiedenis niet, maar het lijkt twijfelachtig of  zij ooit nog  uit het venster van haar dienstbodenkamertje naar de zee heeft kunnen staren, zie zelf hoe hoog gelegen, op het  dak van die riante villa.

"Een keukenmeid van den heer Waller, die een villa bewoont op den Zuid-Boulevard, is in brand geraakt, naar men vermoedt door spiritus, want in den keuken hing een erge spirituslucht. Van een ooggetuige vernamen wij, hoe alle kleederen geheel verbrand zijn. Het verbrand lichaam had het aanzien als was het geheel met witte asch bedekt. Hoe gruwelijk kan een ongeluk zijn en hoe gruwelijk de bijkomstigheid dat de heer Waller directeur is van de Spiritus Fabriek in Delft. Er zijn nog meer dramatische Waller gebeurtenissen: Over al die Waller-drama's zou ik graag een prachtig opstel willen schrijven op  internet....zou er belangstelling voor zijn.......wat denkt u?

Het andere drama over de  zelfmoord dan wel moord van of op de overspelige echtgenote van de spiritusvorst houdt u nog altijd  te goed, daar zijn avonden tv mee te vullen.