donderdag 17 januari 2013

Gerrit Kuyper's Vigilante

Een goedgeconditioneerde vigilante kunt u bezigtigen op Zaturdag 26 April 1851 uit de nalatenschap van de rustend  Predikant bij de Hervormde Gemeente te Haarlem,  G. Kuyper. Zijn echtgenote Anna Cornelia Pennewart is hem twee jaar eerder in de dood voorgegaan.
Maar in 1840 wordt de Noordwijkse gemeente met een gift van het echtpaar Kuyper-Pennewart verrast: zij zijn de schenkers van het Knipscheer Orgel in de Grote- of Jeroenskerk. Dat weet u dan ook maar weer.

In 1819 wordt Gerrit Kuyper te Haarlem voorgedragen als predikant, reeds in 1826 gaat hij daar met emeritaat, een korte maar rijke carriére kun je wel denken. Wel sympathiek, zo'n orgel cadeaux te doen. Dank! Mag ik dan die vigilante......lijkt me ook leuk!

Daar zat die emeritus predikant dan samen met zijn egaa: achter de geraniums van een oude tuinmuur aan de Voorstraat 109, drie monumenten bij elkaar.
Die gegevens van hun doop krijgt u er zomaar bij! Aardigheidje! Stellen ze vast op prijs! Om het helemaal af te maken nog de huwelijksintekening in de kerk van zijn ouders.......meer kan Noordwijkse Huizen niet voor u doen! Was best veel werk!
Naschrift:
En dan net als je denkt dat het af is, ga je nog even verder kijken. Zo moet het niet....het moet zoals mijn eigen moeder het me geleerd heeft: "Eerst kijken, dan doen!" Het blijkt opnieuw tegen dovemansoren te zijn gezegd. sorry,  maar met kijken toch nog dit gevondenop bladzijde 8: Het huis "De Koopren Ring".