vrijdag 23 januari 2015

De Competitie, Noordwijk 23 januari

Is het toeval? Of moet het zo zijn? Maar de datum van 23 januari brengt u vandaag met de Blog Noordwijkse Huizen met veel rumoer in de Schoolstraat. Voorbije woensdag was er ook groot gedoe in de Schoolstraat, een grote brand woedde in de panden van de voormalige drukkerij Dekker....gelukkig is er alleen materiële schade, zo eindeloos  veel gelukkiger dan toen in die bange nacht van 25 januari 1990, de nacht waarin de drie Noordwijkse brandweermannen hun leven verloren bij het blussen van de brand in Huis ter Duin..  

Dat brengt  in de Schoolstraat nog een andere brand in herinnering waarvan deze opname in het Algemeen handelsblad van 28 jun 1928: "TWEE BOERDERIJEN AFGEBRAND. Ts Noordwijk a./Zee heeft in de Schoolstraat een felle brand gewoed, die twee boerderijen in de asch heeft gelegd. Wat er over bleef ! "
Er bleef niet veel meer van over zoals u kunt lezen in de blogaflevering van 29 september 2011: "
Twee paarden, vier kalveren, twee varkens en een partij bloembollen ter waarde van f 3000,- werden een prooi der vlammen op die warme zomeravond in 1928. N.P. en K.P. Barnhoorn en L. van Roon, zien hun schuren, hooiberg en touwopslagplaats, wagens en gereedschappen in vlammen op gaan. Door razendsnel ingrijpen van de brandweer en de inzet van de brandmotorspuit met 4 stralen, konden de tussen de Schoolstraat en Binnenweg gelegen woonhuizen worden gespaard. De verzekering van de bloembollen ging pas op 1 juli in, 4 kostbare dagen later. Té laat!"

Wat komt er verder nog aan bod op die 23ste januari?  Dat beeldschone filmpje over de roeiredders van Noordwijk. Ontroerend, een hele oude foto in beweging gebracht. Je ziet de mooie sterke koppen van de redders. Je herkent er nog de gezichten in van huidige generaties.

Kijk zelf maar eens goed, het kan zomaar je Opa zijn geweest! Alsof ze herleven......mooie herinneringen aan die mannen van de zee. Brandweermannen en zeeredders, helden die nooit vergeten mogen worden.
Tot de aflevering van 24 januari. Ben zelf nu al nieuwsgierig wat dat gaat brengen!