maandag 7 maart 2016

Badplaats Noordwijk 150 jaar Jong, de Heremiet

Een prachtige aanvulling op alle aandacht ooit in de Blog Noordwijkse Huizen geschonken aan Zomerhuis de Heremiet, bewoond door het studenten echtpaar Glastra van Loon treft u aan in de
 aflevering van de 'De Blauwdotter Winter 2015/ 2016 nr. 176, als  voorproefje van blz. 14 en 15 een afdrukje; wat volgt zijn enkele van de blogafleveringen.

uit de Blog Noordwijkse Huizen van donderdag 5 februari 2009

Zomerhuis De Heremiet

Het stond er zo vreedzaam bij, het planken hutje in de duinen. Tot op een druilerige februari morgen, een dag als vandaag, bruut overheidsgeweld de bewoners van zomerhuis De Heremiet uit hun winterslaap doet ontwaken. De regen doorweekt het onderwijl dakloos geworden studentenechtpaar Glastra van Loon-Boon, roemloze filmsterren van het eerste uur, die met gevaar voor eigen leven de hamerende timmerlieden ontvluchten, haven en goed in kommervolle omstandigheden achterlatend. Is 'googelen' of die arme studenten, hij én zij , uiteindelijk toch nog goed terechtgekomen zijn.Een nieuwe aanvulling volgt  op donderdag 5 februari 2015
die brengt u bij "De "Heremiet" in Noordwijk aan Zee.  Simpel hutje in de duinen dat op last van het gemeentebestuur moest worden afgebroken in 1948. Er komt veel gedoe over.  "Zijne edelachtbare laat een woning afbreken, "verscheen in 'Elseviers Weekblad' kritiek uit de pen van ir. A. Inwersen, in andere bladen verschenen nog meer ingezonden stukken telkenmale weerlegd door de response van de gemeente. Het heeft niet mogen baten gebouwtje werd afgebroken en de bewoners van dat moment, het pasgehuwde studenten echtpaar Glastra van Loon-Boon konden hun biezen pakken en elders naar woonruimte op zoek gaan.
Niet bekend is het of zij per fiets vanuit de badplaats zijn vertrokken maar wel speelden deze vervoersmiddelen evenals zijzelf, een  belangrijke rol in de film  "6 Jaren" gebaseerd op het  Leids Studentenverzet tijden de Tweede Wereldoorlog voor welk verzet Els Boon  volgens een tekst die komt uit het boek: "Gedenkboek van het Oranje Hotel "( E.P. Weber), 4 weken in de gevangenis van Brussel heeft doorgebracht  na door  King Kong te zijn verraden.
Mevrouw Glastra van Loon-Boon zal zich zeker in "De Heremiet" hebben thuisgevoeld, als dochter van de medeoprichtster van "Madurodam" mevrouw B. Boon- van der Starp zullen haar zeker nog heel wat kleine woninkjes en prille gebouwtjes onder ogen zijn gekomen. Maar onder de link leest u veel meer details!


.