donderdag 24 maart 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, VijgeboompjeVeertig behoeftige Noordwijkers konden zich op Witte Donderdag, de donderdag vóór Pasen melden aan de deur van het klooster Leeuwenhorst om daar op brood en vis  te worden  onthaald. Er was eens, het is geen sprookje dat u nu ter ore wordt gebracht. Het tegendeel! Er had zich eens een menigte van 2000 personen voor de kloosterpoort verzameld voor een portie haring en brood. Een ratten en muizenplaag zorgde voor grote hongersnood in de lage landen aan het einde van de 15e eeuw. Ze hadden de gehele oogst met hun vraatzucht vernietigd. Het is maar dat u het weet! 
Honger en dorst.......zoveel mensen die nog tekort komen in deze wereld..........laten we ze niet vergeten en doen wat in ons vermogen ligt om hen bij te staan.........
Vis en wittebrood werden uitgedeeld bij het klooster van de Abdij van Leeuwenhorst op de donderdag voor Pasen: "Witte Donderdag". De hongerigen werden slechts mondjesmaat toegelaten. Door de poort mochten slechts veertig personen het terrein betreden, hun werden de voeten gewassen en daarna mochten zij zich te goed doen aan het geboden voedsel.
Ooit was de spijziging eens tot een droevig einde gekomen. De opkomst was buitensporig groot gebleken:  2000 hongerige kandidaten waren vervolgens met elkaar slaags geraakt en in de steekpartij als gevolg daarvan was één dodelijk gewond slachtoffer gevallen.

Vijgeboompje op Witte Donderdag
Ter ere van het Paasfeest zie je overal de straten en de voordeuren opgesierd met fraaie wilgenkransen, dito wilgentakken en ander fris lentemateriaal, volgehangen met linten, eieren en vogelveren. Mag uw Noordwijkse Huizen nu eens een voorstel doen? Doe het nu ook eens op zijn Noordwijks. Zet een Vijgenboompje neer! U heeft daarvoor duindoorntakken en vijgen nodig. U mag ze natuurlijk niet zelf in de duinen plukken dus bestel bij de bloemist en fraaie duindoorntak, [plant met het oog op volgend jaar, direct zo'n boompje in uw eigen tuin, wel zo gemakkelijk] en prik net zoveel vijgen aan de scherpe doornen als u wenst!  Ach en een weggesnoepte vijg is gemakkelijk te vervangen! Uw Paasversiering is weer eens heel iets anders, u heeft er een verhaal bij  en......het is puur Noordwijks. Succes!