dinsdag 8 maart 2016

Noordwijk Badplaats 150 Jaar Jong, Ode aan Gerrit Bedijn

Soms vreest Noordwijkse huizen dat straks bij de grootse viering van het 150 jarig bestaan van de badplaats Noordwijk de "grootste"Noordwijkers zullen worden vergeten. De mensen van "Verdriet en Glorie" mensen als Gerrit Bedijn, verkoper van "gerookte en gestoomde waren",  verteller van het verhaal van het bestaan van Noordwijk aan Zee. Het verhaal van de zee. Van de bomschuiten, reeders en vissers en de zwoegende vrouwen, die de vele monden van het gezin moesten voeden met altijd tegenvallende inkomsten.........zoveel zorgen en naar de hedendaagse begrippen, zo weinig vreugde. Leest u dit verhaal nog even door..... opgetekend uit de mond van Gerrit, modelbouwer van de bomschuit een vaartuig van het karakter benauwde houten kribbebijter.......vergeet niet de eerste aanzet tot badplaats door Jan Kemp. die uit Engeland in zijn bomschip het eerste badkoetsje naar Noordwijk liet overvaren.........en blijf respect houden voor al die harde werkers die ons voorgingen in de welvaart......de opkomst van een badplaats in bloei!
Ja en dan nog mijn persoonlijke excuus.....wie maakt me wijs? Wie is nu Gerrit en wie is nou Dirk Bedijn: allebei maker van schilderijen en bootjes, maar wie maakt dan wat?


Dan het afscheid van de schilder Gerrit Bedijn  van zijn dierbare echtgenote slechts  luttele maanden na haar in de dood zou volgen. Op zijn Noordwijks, Eeuwige trouw!