maandag 21 oktober 2013

Hoe Duur Was de Suiker


 De Muze! Welke muze vraagt u zich misschien vertwijfeld af? Gewoon, onze eigen Muze, het Theater annex filmzaal van Noordwijk aan Zee. Het was er nog niet van gekomen, de breed aangekondigde speelfilm naar het boek van Cynthia Mc Leod te gaan zien, maar met de bioscoop zo dichtbij op de hoek dat zelfs de meest vreselijke regenvlagen geen belemmering kunnen vormen om de  "De Muze" te bezoeken is het er op deze zondagavond dan toch gelukkig nog van gekomen. Het bijkomende aardige van zo'n plaatselijke bioscoop met af  en toe een voorstelling is dat je er altijd wel iemand ontmoet die je lang niet hebt gezien of gesproken, mooie gelegenheid om er de pauzetijd mee te vullen. Mooi! Maar nu de film! Bijzonder de moeite waard met een indringend beeld van hoe het allemaal geweest is. Zelf gaan kijken,  de eerstvolgende gelegenheid  is de aanrader van Noordwijkse Huizen en wie zei er nu ook al weer dat Cynthia Mc Leod in Noordwijk woont of woonde? Weet het niet, een mens hoort vaak té veel!


Misschien bent u ook op de hoogte met de geschiedenis van Noordwijkse families die ooit hun leven leefden in relatie tot de slaven in Suriname. Bij "Mijn Noordwijkse Afkomst" komt u ze in twee blog-afleveringen tegen.1. Henri Marius Willem van Urk 2. Hendrik Willem Geert van Urk .
Of de planter Henry Tyndall, geboren op 5 augustus 1818 in Berbice, - op zijn Hollands 'De barrebiesjes' genaamd- en van beroep Planter in Suriname, overleden te Brussel maar ooit woonachtig aan de Voorstraat in Noordwijk Binnen waar hij op 11 mei 1826 met Maria Frederika De Veer, dochter van Josef de Veer huwde.
 Maar op die geschiedenis moet u nog heel even wachten.