dinsdag 19 maart 2013

Daniël Noteboom in Noordwijk

Hij werd geboren te Rotterdam op 19 mei 1877 als zoon van Daniël Noteboom en Susanna Houtman en 
   kwam rond 1910 [na een achttal jaren in de omgeving van het Noordwijk in Nederlands-Indië te hebben verbleven] in het Zuid-Hollandse Noordwijk terecht . Hij overleed op 27 maart 1943 te Leiden.  
"Panorama van Noordwijk met bloembollenvelden" geschilderd door Daniël Noteboom verwierf Koninklijke Goedkeuring met de aanschaf door Koningin Wilhelmina.Ook is hij bekend om zijn  strand- en zeegezichten.Het atelier van de schilder was gelegen in de Schoolstraat in het Oude Politiebureau. Ook het woonhuis van Gijsbert Jan van der Lippe in een lieflijk hoekje van Noordwijk Binnen werd door zijn penseel vereeuwigd.
 Het drama dat de schilder trof met de dood van zijn zoon, de bekende schaker Daniël Noteboom jr. was een grote tragedie. De jongen overleed tijdens een verblijf te Londen maar werd in Noordwijk ten grave gedragen. 
Nu gaat u terug naar het jaar 1977, een tentoonstelling met "Noordwijkse" schilders. Hoop dat u van de bescheiden impressies van acht in Noordwijk werkzame kunstenaars heeft kunnen genieten.