woensdag 13 maart 2013

Friedrich Rudolph Leopold Klein Diephold

Het is zoals het hier staat: "Friedrich Rudolph Leopold Klein Diephold werd in 1865 in Dortmund geboren. In 1906 komt hij in Noordwijk waar hij trouwt met Ilse Tappenbeck. Hij laat er een villa ('Pirola") bouwen en schildert in zijn atelier "De Kolibri". -(In 1911 blaast een storm de villa bijna geheel om  maar de schade kan worden hersteld.)- In 1925 houdt Klein Diepold het evenwel in Noordwijk voor gezien en vertrekt naar Berlijn waar hij in 1942 [1944?] overlijdt." 
 Een afbeelding met bijna het gehele gezin compleet op de kiek  vol verlangen uitziend naar de slagersjongen die vast wel voor iedereen een plakje worst in de aanbieding heeft.
De prille villa 'Pirola' gebouwd onder de beschutting van het stoere schoonouderlijke  'Huis ter Duin', biedt geheel rechts het uitzicht op de oude dorpskerk van Noordwijk Binnen door de schilder vastgelegd in dit prachtige panorama van een onbebouwde verte tussen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen.
"Het stelt voor een panorama van de in de vollen bloei prijkende bloembollenvelden met op de achtergrond het dorp Noordwijk met zijn beide kerken en torens. In de velden ziet men eenige bloemistarbeiders bezig met schoffelen en het plukken der bloemen." 
Leo Klein Diephold schildert -geheel belangeloos-  in 1910  't voorscherm voor het toneelstuk  "Julius van Sassen" opgevoerd voor de Bloemistwerkliedenvereeniging 'Door Eendracht Verbonden' .