zondag 3 maart 2013

Rumoerige Zondag in de Schoolstraat

Het is een rumoerige zondag in de Schoolstraat, rond half een in de middag vangen de ongeregeldheden aan. De politie neemt een persoon, die zich op een verboden plaats op het strand bevindt, mee naar de de politiewacht, het huis met het rode dak op de foto.
Om daar te kunnen komen ziet de politiemacht zich gedwongen om met 'den sabel' ruimte te  maken maar wordt door de opdringerige menigte op haar pad gevolgd en op de wachtpost belegerd en uitgejoeld . Pas nadat de arrestant naar het Politiebureau te Noordwijk-Binnen is overgebracht keert de rust in de Schoolstraat terug.
 In 1954 met de vestiging van het politiebureau in Villa Kareol  , ooit bewoond door de zanger Jaques Urlus wordt de politiepost opgeheven.  Het gaat dienst doen als Oefenlokaal voor het Rode Kruis,  Oefenlokaal voor de EHBO, Reservepolitie, Reserve Brandweer, Steun Wettig Gezag en de Bescherming Bevolking. Ooit was er ook nog een kleuterschooltje in gevestigd, maar hoe dat precies zat moet u maar aan mijn tante vragen, zij is jarenlang schoonmaakster geweest van het pand in de Schoolstraat.