donderdag 21 maart 2013

Daniël Noteboom's Indische Periode

De Periode die Daniël Noteboom in Indonesië doorbrengt vangt aan op 6 juni 1896 wanneer hij met het SS. Lawoe vertrekt uit Rotterdam en eindigt met zijn vertrek naar Nederland op 26 juli 1905 met het SS. Goentoer. De gemiddelde reisduur in die tijd was ongeveer 37 dagen.  Op de terugreis wordt hij vergezeld door vrouw en kind.
Copyright
 Copyright


Zijn eerste teken en schilderlessen zal hij hebben gekregen van zijn vader  die in zijn schilderschool te Rotterdam lessen gaf in het "leeren nabootsen van alle Hout- en Marmersoorten, volgens de nieuwste Methode's van Brussel en Parijs."  Hij volgt in de voetstappen van zijn vader en geeft ook schilder en tekenlessen. Die start maakt hij in het verre Nederlandsch Indië waar hij werk heeft gevonden bij familie van moeders kant, de firma A. Houtman en Compagnie.
Zijn ontwikkeling tot kunstschilder resulteert in een Groote Schilderijen  Tentoonstelling bij F.B. Smits Kunsthandel in Noordwijk[Indonesië].
Zijn vennootschap met J. van den Berg in de Stoomverffabriek "Insulinde" eindigt in 1905 wanneer hij terugkeert naar Nederland waar hij zich na enige tijd in Noordwijk[Nederland] vestigt.