zondag 10 maart 2013

Gerhard Ary Ludvig Morgenstjerne Munthe

Gerhard Ary Ludvig Morgenstjern Munthe, Morgenstern Munthe, Morgenstierne Munthe, Munthe er zijn heel wat verschillende spellingen van de naam in omloop, evenals er schilderijen zijn van zijn hand. 
Hij verbleef enige tijd in Noordwijk; vond onderdak in het huis van prof. Wenckebach aan de Gooweg en had zijn atelier achter villa Martha/Mavis aan de Oude Zeeweg:  Het ging hem in zijn Noordwijkse periode niet voor de wind: Hij was aan de drank en maakte vele, vele schulden. Zijn levensbeschrijving kunt u tot in detail hier lezen.
 Het lijkt schier onmogelijk uit die enorme hoeveelheid internet- afbeeldingen van de werken van Munthe er één te kiezen: Daarom de  keuze van vandaag is een sneeuwlandschap- in overeenstemming met de besneeuwde zondagmorgen van vandaag in Noordwijk- dat dan een  heel natuurlijk bruggetje bouwt naar diefstal en verlies! 

G.M. Munthe verliest ook nog zijn zegelring die de eerlijke vinder terug kan bezorgen bij de naar zijn dochter vernoemde villa "Sigrid"  naast de Uitwatering van Katwijk aan Zee. Een stijlvolle villa die bij gebrek aan monumentensubsisies binnenkort de slopershamer wacht: treurig!