woensdag 12 maart 2014

Van Kolenboeren en Brandstoffen

Centrale verwarming, gemakkelijk en gerieflijk, maar wie herinnert zich nog de jaren dat de huizen werden verwarmd met behulp van kolenkachels. Kitje kolen scheppen. De koude avond in, sjaaltje om en scheppen maar. Kacheltje bijvullen en op de laagste stand laten smeulen in de hoop dat alles de andere dag nog zou branden en er niet eerst hout moest worden gehakt om het vuur weer aan te maken. Romantisch??? Vergeet het maar. Kommer en kwel staat er in mijn herinnering gegrift. Met steenkool, dat dan weer wel.

Opslagplaats steenkolen Noordwijk Binnen
 Een ieder had de voorkeur voor de eigen leverancier. Kolen werden per mud besteld en afhankelijk van de opslagruimte aan huis, voor een week, maand of hele winter thuis, in jute zakken verpakt, thuis bezorgd en daar in schuur of kolenhok bewaard. De keuze van de leverancier werd bepaald door -soms-  het kerkgenootschap, betaalgemak of andere persoonsgebonden voorkeuren.
Kolenhandel A. Westgeest, Kerkstraat 54, Noordwijk Binnen
 Opvallend is dat er wel foto's van de woonhuizen van de kolenboeren te vinden zijn, maar de echte kolenopslagplaatsen ontbreken......kom dus maar voor de dag  met die schoenendoos-exemplaren.....
Kolenhandel A.J. van Wetten, Kerkstraat 12 , Noordwijk Binnen

Kolenhandel J. van der Wiel, Molenstraat, Noordwijk Binnen

Kolenboer L. Hazenoot, Piet Heinstraat 34, Noordwijk aan Zee

Kolenboer J. de Ruyter, Schoolstraat 50, Noordwijk aan Zee
Dankzij  'De Brandstoffencommissie van het Kolenbureau voor de Bollenstreek' lukt het om  u een complete lijst van kolenhandelaren en -slijters uit het jaar 1941 voor te leggen........weet u direct welke foto's Noordwijkse Huizen graag nog hierbij voor u zou willen vertonen van alle brandstofhandelaren: L. Hazenoot, Piet Heinstraat 34; S. Kloes, Douzasstraat 37; J. van der Voet, Heilige Geestweg 59; C. van der Niet, Binnenweg 14; J.M. Zuidhoek, Douzastraat 15; A. Westgeest, Kerkstraat 34; P. van den Haak, Schoolstraat 38; J. de Ruyter, Schoolstraat 50; A.J. van Wetten, Kerkstraat 12; J. van der Niet, Piet Heinstraat 16; J. van der Wiel, Molenstraat en N. van Os, Sint Jeroensweg, allen te Noordwijk.