zaterdag 8 maart 2014

Noordwijk met IJs en Melk

Daar zou u zo maar eens een ijsje willen snoepen, in de dit IJs-Paleis aan de Heilige Geestweg. 2, 3, 5 en 10 cents....vers van de schep! Veel luxer werd het al met een ijsje van de punt. De punt van de Hoofdstraat waar het ijs werd bereid met verse melk uit de winkel van C.J. van Egmond.  
IJssalon aan de Heilige Geestweg in Noordwijk
Het bijzondere aan de zaak van van Egmond was dat je er in de Hoofdstraat naar binnen ging en nam je de volgende uitgang, je er aan de Huis ter Duinstraat weer uitkwam en dat allemaal achterlangs de rug van "De Punt". Leuke architectuur dus, maar wat verwacht je ook anders van de grote regionale bouwmeester Jesse!
Ingang melkwinkel C.J. van Egmond, Hoofdstraat, Noordwijk
Links uitgang melkwinkel C.J van Egmond, op de hoek IJssalon "De Punt" Hoofdstraat, Noordwijk
Ja en ook al die andere melkhandelaren zijn uit Noordwijk verdwenen, voor altijd. Vaak hielden ze een winkel aan huis maar in de vroege morgen trokken zij er op uit om bij de klanten thuis te bezorgen. Eén kan in de pan! U kent ze nog wel: Holst of Verweij uit de IJmuiderstraat, Smit uit de Wilhelminastraat, Holst uit de Kerkstraat, Meijer uit de Zeestraat, van Egmond en  -was het- Kranenburg?  uit de Hoofdstraat,  Barnhoorn of  Dingjans uit de Piet Heinstraat en al die anderen die nét even niet te binnen willen schieten. Noordwijkse Huizen voelt alweer een monument oprijzen.....de melkbezorger in blik,  groot en roestig, net zoals CORPUS, mooi zal dat zijn! Levert u een bijdrage voor de kunstenaar? Een foto van een melkman in functie is al genoeg!