vrijdag 10 april 2015

De Competitie, Noordwijk 10 april


Jaren geleden, op 10 april, verraste uw blog-master u op een stukje over ondeugende jongens en de geschiedenis over Noordwijks Eerste en Enige Stoomwasscherij, Thijswijk genaamd, met gebruikmaking van de familienamen van de oprichters Thijssen en van Wijk.  Begon de zaak op stoom te draaien, goede kans dat electriciteit later in haar bestaan de 'witte'energie opwekte voor het begeerde blanke eindresultaat. De Thijswijk: Doe de wasch de deur uit.......dé slagzin uit die periode in schrille tegenstelling met het heden, nu iedereen juist reuze zijn best doet, ALLE vuile was binnen te houden.
Na een heldere doorstart en een mand vol vers geleverde mangelmeisjes, slaat het verschrikkelijke noodlot toe: 15 jarige  Jannie Zwaan raakt met haar arm tussen de rollen van de mangel die - hoe afschuwelijk- geheel wordt afgerukt.
"Van een onzer verslaggevers) De vijftienjarige Jannie Zwaan te Noordwijk is vrijdagmiddag met haar linkerarm in een mangelmachine van wasserij Thijswijk terechtkomen. De arm werd tot de schouder afgerukt. .. Met politiebegeleiding is het meisje naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden overgebracht. Het ongeluk ontstond,toen het meisje over het veiligheidshek van de machine heenreikte. ( Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad 06-02-1965), gevolg waarvan er voortaan naar bekwaam personeel wordt gevraagd."
Maar het is wasmeester W.F. Mieremet uit Leiden gelukt zijn bestaan bij de Thijswijk tot een prachtig slot te brengen, hij samen, aan de hand van zijn bruid M. Mieremet-Neuteboom het gouden huwelijksfeest. Zodat tot slot kan worden gesproken van een romantisch:
HAPPY END