donderdag 9 april 2015

De Competitie, Noordwijk 9 april, Goederen Wagonnetje op het Station van Noordwijk


 Wie kent het niet? Het sprookje van het dartele kleine goederenwagentje. Te mooi om het u niet nog een keertje aan de kinderen te laten vertellen........Het is een sprookjesachtig verhaal dat de krant u biedt op 26 maart 1913.......nog maar eens opgehaald!  "Het is een vertelling vol leed die u ter gelegenheid van Tweede Paasdag aantreft in deze blog van  9 april 2012. Het was toen tweede Paasdag, maar die is voor dit jaar alweer gevierd.  Zin in heel lang tramfoto's kijken gebruik dan deze link ( met uitputtende dank aan de verzamelaars en samenstellers).
" Een soort Paas -tegenhanger- van "Het meisje met de zwavelstokjes". Een fraaie geschiedenis uit de pen van Leidsch Dagblad's enige Hans Christiaan Andersen, geniet en huiver van " Het sprookje van het lelijke, oude goederenwagentje", en -vooral-  vertel het door aan uw nageslacht!
"Het gebeurde op Tweeden Paaschdag, dat achter de mooie, helverlichte, modern ingerichte wagens van de electrische zo'n klein goederenwagentje hobbelde, nog overgebleven van onze stoomtram. Ge kent ze nog wel, die zoogenaamde bagagewagentjes! Als die goederenwagentjes -wat vaker gebeurt- weer noordwijkschen grond onder de wielen voelen, dan komt hun jolige, springlustige natuur weer naar boven. Toen op Tweeden Paaschdag dat goederenwagentje te Noordwijk aan Zee aankwam, begon het van louter jolijt te dansen op de stalen rails. De oude "uit -de-band-springerij" waarom onze oude sstoomtram zóó beroemd was, dat een deraillement niet eens meer werd opgenomen onder "Gemengd Nieuws", werd vaardig over 't oude ding.
De twee achterwielen sprongen uit de rails. Streng, niet houdend van die dartelheid, strafte de motorwagen het oude ding door het aldus - twee achterwielen buiten boord- mee te slepen naar de stopplaats. Arm, oud goederenwagentje."