zondag 12 april 2015

De Competitie, Noordwijk 12 april, Noordwijk op zijn Mooist door Han Wertz


 Ben toch heel benieuwd of u deze kunsternaar al in Noordwijk bent tegengekomen.  Han Wertz. Hij leefde van  1920-2002 en maakte deze mooie Sky-Line van Noordwijk aan Zee anno 1977.  De bouwkranen lijken de verbouw van één van de Hotels van Oranje aan te duiden, zo in die periode ongeveer. Nu u met hem heeft kunnen kennismaken, mag u weer lekker uitrusten tussen de bollen....ze zijn prachtig hoor, de velden, dus komen! Vandaag! De hyacinthen lopen alweer op de laatste benen maar de geur is nog altijd verrrrrrukkelijk. Ach en blader dan nog even terug naar de aflevering van 12 april 2013, Floris Vester in de hoofdrol, met die prachtige schets van twee bollenjongesn. Kan er altijd weer van genieten.
Zie u straks! Tussen de Bollen! (doet u wel voorzichtig.......want door de bollenvelden lopen, betekent wel een schadepost voor de telers....gekneusde bollen zijn onbruikbaar......dus liever vanaf de kant blijven kijken..........u wist het vast niet.....van die schade!)

Misschien moet de blog eens worden gemoderniseerd.......wat vindt u nu van Chris van der Windt in zo'n psychedelischtintje.......!
Maar liever terug naar het oude vertrouwde. "Het begint langzaamaan bollenseizoen te worden in Noordwijk en omgeving. De narcissen kleuren de velden met voorzichtig geel en over een week schitteren weer de bloemenkleuren in alle  pracht en praal van het Corso van de Bollenstreek een bonte stoet vol bloemengeuren. De sfeer van het oude bollenland wordt fraai weergegeven in deze schets van Chris van der Windt.
Christophe Chris van der Windt
(1877-1952), l.o. gesigneerd, houtskool en aquarel, landarbeiders, 14 x 20 cm
 Het is de zoektocht naar werk van  Chris van der Windt die uw blogger op bezoek brengt bij de genealogie van de kunsthandelaar Sala, boeiende geschiedenis over kunstenaars van "De Leidse School".  De speurtocht heeft als leidraad een olieverfschilderijtje van boerderij Puik en Duin, dat iemand ooit bij iemand aan de muur heeft zien hangen. Dat is nog niet terecht, maar geduld -u weet het vast-  is een schone zaak, bijna óók een kunst.
 Op de foto van links naar rechts;Anne Christie Kragt;Hans VAN DER WINDT; Laurent VAN DER WINDT; Chris VAN DER WINDT; Gerardus Johannes SALA: Aangegeven door Frank VAN DER WINDT
Aan de Kagerplas:Van links naar rechts:1. man liggend: Laurent van der Windt:2. man midden: Chris van der Windt, kunstschilder:3. man staand met hengel: Gerardus Johannes Sala, arts