zaterdag 18 april 2015

De Competitie, Noordwijk 18 april


Villa Klein Zwitserland was zeer gunstig gelegen met prachtig uitzicht aan den Ouden Zeeweg te Noordwijk aan Zee , in de onmiddellijke nabijheid van het eindstation der Electrische Tram. Op enkele minuten afstands van de zee en tegenover het drukbezochte tennisveld, en.....ook niet onbelangrijk: Ze was te huur! Voor honderd gulden in de maand mocht je er inclusief meubilering van genieten! Dat deed de familie van Dr. Lignac. Lees over hun opzienbarende geschiedenis meer in de volgende aflevering!
Vandaag voerde het verleden u naar de Villa Klein Zwitserland, na ruim honderd jaar nog schijnbaar onveranderd  gelegen aan de Oude Zeeweg in Noordwijk en kijkt u terug naar de blog aflevering  uit het jaar 2010. Het zou jammer zijn als u niet een keertje kennis zou hebben gemaakt met het pand en haar bewoners.
 Aandacht voor de familie van DR. Lignac en zijn echtgenote en hun tragisch levenseinde en het leven van de vader van mevrouw Lignac, dat ook noodlottig zou eindigen  en tot besluit de vliegramp naverteld door gezagvoerder Viruly van het bij Shannon verongelukte vliegtuig.
 Een aardig voorbeeld van 'wie' die riante villas in Noordwijk aan Zee voor vast of voor tijdelijk bewoonden is wel het echtpaar Lignac. Tot 23 september 1920 is Klein Zwitserland de tijdelijke residentie van George Otto Emil Lignac.
Hij werd geboren op 31 augustus 1891 in Pasoeroean op Java als zoon van een burger-ambtenaar. Hij studeerde medicijnen in Leiden en trouwde op 10 oktober 1916 met zijn liefste Jetty, Henriette Rosa Enthoven.

 Zij werd op 18 april 1895 te Den Haag geboren als dochter van Maximiliaan Hendrik Enthoven en Adriana Hijmans, dochter van Martinus Hijmans, Heer van Wadenoijen die werktuigbouwkundig ingenieur was en directeur van de Pletterij L.J. Enthoven & Comp. alsook eigenaar van het technisch bureau 'Holland Automobile' in Den Haag en kwam in 1943 om het leven in Kamp Westerbork.
Na hun huwelijk vertrok het jonge paar naar Indië waar George een baan kreeg als leraar aan een school voor inlandse artsen in Weltevreden (Batavia). Rond 1920 keerde het echtpaar Lignac terug naar Nederland waar George conservator en privaat-docent werd in de pathologische anatomie en de gerechtelijke geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1934 wordt George daar benoemd tot gewoon hoogleraar pathologische anatomie als opvolger van Nicolas Philip Tendeloo. Het echtpaar Lignac kreeg twee zoons, George(1917) en Leo geheten. In 1921 treedt hij op als getuige deskundige in de vergiftigingszaak te Lisse, een zaak die u niet mág missen!
Het echtpaar Lignac kwam op 5 september 1954 om het leven bij een vliegtuigongeluk bij Shannon-Airport in Ierland. Hun vliegtuig crashte vlak nadat het na een tussenlanding was opgestegen voor een KLM-vlucht van Amsterdam naar New York.
De  TRITON Super-Conny van de KLM maakt -  onder gezagvoerder A. Viruly een noodlanding op een modderbank in de nabijheid van het Ierse Shannon. 27 passagiers verliezen hierbij het leven, gelukkig zijn er ook overlevenden, die verslag doen van de barre tocht door de Atlantische Oceaan.