dinsdag 21 april 2015

De Competitie, Noordwijk 21 april

U bent zojuist door het intikken van "21 april" in het zoekvak terechtgekomen bij Villa 'Seehorst' en de familie Poensgen, veel is u al verteld maar een beetje nieuw bloed in een oude aflevering is nooit weg!  Vandaag gaan we op zoek naar de biljartkamer in de villa.  Misschien treft u daar de
wereldkampioen Albert Poensgen, lid van de schatrijke staalfamilie Poensgen uit Düsseldorf, neef of zoon van de Noordwijkse villabezitter.......moet het wegens gebrek aan tijd even in het midden laten, maar geen twijfel, hij was lid van die club. Misschien heeft u wel eens een partijtje met hem gespeeld in de lokale dorpskroeg.......en nooit geweten met welke ster u het biljartlaken deelde!
 Sport in beeld jrg 9, 1933, no 33, 29-08-1933 29-08-1933 ;Vorige week werd te Scheveningen de Algemeene Vergadering gehouden van de Internationale Biljart Federatie; wij geven hierboven een foto van het Bestuur. Zittend v.l.n.r.: Soussa, Baudard, Denis, Avi. Staande v.l.n.r.: Spielman, Sanders, Brequet, Pijper, Poensgen, Court.
Zo dan kunt u nu verder met het verhaal over de vergane glorie! Best interessant eigenlijk....wat denkt u?Vergane Glorie: Villa's aan de kust. Noordwijk aan Zee. Villa Vera, de eerste en boven op de Grent gelegen villa gebouwd voor "zomerbewoning". Aan de voet van de Grent de villa's Huis ter Zee en Seehorst in oprichting, op het bord misschien de naam van de aannemer en de bouwer of wordt het laatste stukje bouwgrond aangeboden en dat allemaal nog vóór het begin van het jaar 1900. Honderd jaar later weer allemaal verdwenen - maar de woeste duinen zijn getemd met nóg véél meer stenen. (foto's uit het Regionaal Archief Leiden)
  1. Vera ook bekend als villa'"Oda";
  2. Huis ter Zee;
  3. Seehorst. De bewoners: de familie Poensgen.