donderdag 27 augustus 2015

De Competitie, Noordwijk 27 augustus, De Vonk......Oud en Doesburg........Monument

Als  trouwe lezer van de blog  Noordwijkse Huizen heeft u het antwoord klaar  op de vraag Waar dit fraaie glas en lood raam zich bevind.......
U wist het na één oogopslag het is De Vonk.

De Vonk


Jos van Gelder-Hageman gaat in 1938 één week naar huize De Vonk in Noordwijkerhout op de grens met Noordwijk.
"Voor mij was het als kind heel bijzonder om een week naar zee te gaan, want we gingen niet vaak de stad uit. Dus het was heel leuk om met buurtkinderen met de bus weg te gaan. De kosten herinner ik me niet meer. Er waren vier kamers waar je met een stuk of vijf kinderen lag; De Vuurtorenkamer (daar zag je het flitsen langs het plafond) en de Duinkamer, met uitzicht op de duinen. Iedere avond zaten we te zingen(uit: Kun je nog zingen, zing dan mee) in huize De Vonk en we studeerden een toneelstukje in. Op donderdagavond kwamen je ouders dan kijken. Toen wilde ik eigenlijk mee terug! 's Avonds was er kampvuur en het eten was in principe wel goed. Je moest eerst een bruine boterham en dan pas een witte... De watergruwel vond ik niet lekker, maar gruwelijk! Op het strand deden we balspelen en ik weet nog dat ik een geel wollen badpak had dat ik niet mooi vond. We kregen broodjes en limonade en wandelden van Noordwijkerhout naar het strand in Noordwijk."

Vacantie- en Zondagshuis van de Vereeniging 'Buitenbedrijf' onder Noordwijkerhout. Drie kwartier loopen van station Piet Gijzenbrug. Een kwartier van de derde tramhalte van Noordwijk-Binnen.

Een uitvoerige beschrijving van het project 'Vacantiehuis De Vonk ' te Noordwijkerhout van de hand van J. Gratama verscheen in 1920 in 'Klei'. Het is een schepping van de architect J.J.P. Oud en Th. van Doesburg ontwierp in 1917 op verzoek van Oud de aankleding. Fabrieksarbeidsters en arbeidersmeisjes waren de eerste bewoonsters. Een rijke schakering aan bewonenden bevolkten het huis door de jaren heen. 
Nu is het gebouw een kinderdagverblijf en nu valt het onder de zorg van projectontwikkelaars. U kunt het huren, geloof ik. De toekomst...... een vraagteken!

De Vonk, Kindervilla


Gebouw 'De Vonk' schepping van de architect J.J.P. Oud en kunstenaar Th. van Doesburg wordt Kindervilla. U leest het in het artikel uit het 'Leidsch Dagblad' van 27 augustus 2009. Mooi, denk je, inspirerend gebouw voor de opvang van kinderen. Maar diep in je hart vrees je dat door commerciële verwikkelingen het einde van het gebouw in zich komt. Heeft iemand al maatregelen genomen om dat te voorkomen? Is het aangewezen als Rijksmonument? Zo niet hoe maak je het tot Rijksmonument? Laat iedereen zuinig zijn op deze schepping van Oud. Het is het waard om beWAARD te worden. Groot Noordwijk, let op uw zaak
Tot slot  nog even uw blik richtenop  het glas in lood, weet u het nog?

Glas-in-Lood in Noordwijk


 De Leidsche Glashandel mag het product glas leveren, bedoeld is waarschijnlijk het gewone vensterglas en niet het mooie handwerk van het glas-in-lood  en gebrandschilderde zoals het ook nu nog wordt gemaakt bij het  Utrechtse Atelier:   Glas en Lood in de Domstad . De recent gerestaureerde villa Marezate in Noordwijk aan Zee ziet haar interieur gesierd met fraaie raampartijen naar voorbeeld van de Tsjechische kunstenaar Alfons.M. Mucha.


Een ander voorbeeld van fraai glas-in-loodwerk van de hand van de kunstenaar H.H. Kamerlingh Onnes  is te vinden in het trappenhuis van het gebouw "De Vonk" , gelegen op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. 
Nieuwsgierig geworden naar het Rijksmonument "De Vonk" kijk dan hier. Gewoon in uw eigen kantlijn de Vonk aanklikken kan ook. U zult zien; ook verfrissend en verrassend!
De in 1927 voltooide RK. Sint Jeroenskerk kent een groot sterraam. "Hierin is glas-in-lood vervat en het bevat de afbeelding van den Heiligen Jeroen, aangevuld met de meest helle kleuren, wat bij helder weer of beter nog wanneer de zon er op schijnt, een prachtig effect geeft."

 Het lichaam van Sint Jeroen wordt in processie overgebracht naar Egmond