vrijdag 21 augustus 2015

De Competitie, Noordwijk 21 augustus

Een mooi verhaal van een badgast  uit de jaren 50, hij komt zelf aan het woord:

"toevallig herinnerde ik mij vandaag dat ik met ouders -het moet ergens eind jaren '50 zijn geweest, gelogeerd heb in Hotel Duna Deli. Bijgaand een fotootje op de trap van nummer 39 aan de, destijds, Huis ter Duinstraat. Ik herinner me dat de toenmalige eigenaresse het ongelooflijke verhaal vertelde dat haar zoon gestorven was na het eten van een grassprietje toen ze mij op zo'n sprietje had zien kauwen. Ook herinner ik me een gigantisch onweer dat we toen meemaakten in het Hotel. Als ongeveer 9 jarig jochie mocht ik toen uit bed komen! Mooie blog trouwens!

Na zo'n mooi compliment mag plaatsing van de herinnering niet te lang op zich laten wachten,...ben heel benieuwd naar mensen die het verhaal van het grassprietje ook kennen.....wat een tragedie! Om direct maar van de gelegenheid gebruik te maken nog wat oude afleveringen over Duna Deli, dat haar leven  begon als het pension Kijkduin van juffrouw Gullemans.......wat een verhááááálen allemaal....tot slot nog  de dancing en het carnaval....en  dat allemaal op een doordeweekse vrijdag in augustus . Plezierige dag!

Villa Duna, Ongepleisterd

 Verdwenen: Villa Duna te Noordwijk aan Zee. Ontstaan rond 1905 naar een ontwerp van de meester H.J. Jesse.   U kent de plek nog vast wel, boven op de blanke top der duinen op een onvoorstelbaar mooie locatie.  zag je al van verre  dé discotheek/dancing van de late jaren zestig: Duna (Deli). Of heeft u er misschien wel eens in de duintjes gelegen in de schaduw van een denneboom? Lang leve de romantiek! Of vierde u er later, toen uw gezin al aardig compleet begon te worden,  Carnaval?

zaterdag 24 augustus 2013


Pension Kijkduin en Juffrouw Grullemans


De Huis ter Duinstraat met 'Kijkduin' van architect Jesse. Later: 'Deli'
bron: Regionaal Archief Leiden

Niets kan er mooier zijn voor een blogger dan een reactie te krijgen met aanvullende informatie, zeker tegen het einde van de vakantie waarin inspiratie langzamerhand op een laag pitje komt te staan. Trouwens wie heeft bedacht dat vakanties bestaan om uit te rusten????? Komt in mijn geval weinig van terecht. Moet straks weer drie maanden bijkomen van al het gereis en getrek met versleten ogen tot gevolg. Het was mooi allemaal, én interessant, én weer eens héél iets anders. Uren kun je zo doorgaan, maar nu terug in Noordwijk met nog maar één druk weekje te gaan komt de rust: Eindelijk vakantie!
Vandaag blijven we bij Pension Kijkduin, later vernoemd tot Deli. Juist, dat stukje van wat later zou worden de Disco Duna-Deli. Ben ook zelf nog in het bezit van een Goof de Roos foto, bij Duna Deli aan de bar, maar die opname blijft privé dat bgrijpt u zelf wel! Goed komen we terug op een hartelijke email boordevol inspiratie. Over de familie Grullemans. "De juffrouw van de Pensions was Johanna Petronella Grullemans zuster van Jan J. Grullemans en Arie Grullemans alle drie kinderen van Vader Cornelis uit de advertenties van de warme annanassen en de bruiloft .Zo misschien is het nu wat duidelijker. De juffrouw van Pension Zeezicht is een ongehuwde schoonzuster van Catharina Grullemans-van Konijnenburg ,dus een zuster van C. M. Grullemans uit Lisse. Zij bouwt [ naar het ontwerp van Jesse] in 1905 Villa Kijkduin wat ze in 1912 verkoopt aan de Familie Haferkorn ( 1912-1945) daarna Deli van Duna Deli . Het hele verhaal + bouwtekeningen kunt u vinden in het Museum vd Hist Ver Noordwijk a/Zee [Genootschap Oud Noordwijk] geschreven door ondergetekende . Vriendelijke groeten van Mevrouw Grullemans." Prachtig verhaal, boordevol met correcte gegevens, dat heeft een blogger die zijn verhalen van het internet moet plukken zo ontzettend nodig. Bedankt voor de hulp.

maandag 7 maart 2011


Carnaval in Noordwijk

"Plichtsgetrouwe brigadier Van der Meent kreeg van de Noordwijkse dansmariekes negen welverdiende kusjes en een onderscheiding." Zou die al zijn bijgekomen van al dat feestgekus? Heeft u nóg niet genoeg van het Carnaval? Kiel aan en op naar Duna Deli......GROOT CARNAVAL! Glaasje op, laat je rijden....