donderdag 13 augustus 2015

De Competitie, Noordwijk 13 augustus

Het was in het prille begin van de blog Noordwijkse Huizen dat uw  aandacht werd gevestigd op de Villa Zonnewende aan de Koepelweg in Noordwijk aan Zee. In de zuid-duinen om precies te  zijn. Het gebied dat momenteel - net als honderd jaar  geleden- druk aan  ontwikkeling onderhevig is. Veel nieuwbouw  van giga grote  Villa's met uitbundige  inpandige luxe, pak uw fiets maar eens en  trap er vrollijk tegen een kluchtje op.....u zult verbaasd staan. Stap ook af en toe eens af om een lekker maaltje braam te plukken. Oudere Noordwijkse traditie kun je even niet verzinnen. Goed......op één van die tochten kwam het te koop bord in beeld op villa Zonnewende.....u kunt dus te trotse bezitter worden van het woningsnoepje. Zoek u zelf  maar op het internet......heb (helaas) geen aandelen in de verkoop. Voor nog geen anderhalf miljoen kunt u bezitter zijn.......het is een schatje!

dinsdag 1 juli 2008


Zonnewende


Zomerhuis Zonnewende
Opdrachtgever: P.H. van Reedt Dortland
Architecten: Rueter, Th.W. / 1915;
Adres: Koepelweg 15, 2202AK, Noordwijk aan Zee
Noordwijk kadaster A 1682/3
Op 13 augustus 1915 is de bouwvergunning verleend en op 19 april 1916 waren de bouwwerkzaamheden van dit zomerhuis in de duinen voltooid. Het huis heeft één bouwlaag en één verdieping onder een groot rieten wolfdak. In de voorgevel liggen ter weerszijden van de entree loggia's met ingebouwde banken. Boven de entree loopt de gevel uit in een kleine houten topgevel.
Genealogie .
Ik kan geen foto vinden van de opdrachtgever. Hij lijkt te stammen uit een oud Gouds geslacht, deed aan historisch onderzoek en publiceerde een artikel over museum "De Moriaan" in de Goudse Courant op 20 november 1920 en vertrok in 1939 met zijn gezin als pasagier van het dubbelschroef mailmotorschip 'Baloeran' op 31 Aug. van Rotterdam naar Batavia. Of hij het huis tot die tijd nog als 'zomerhuis' in gebruik had is niet bekend.Tot slot nog een beroep op uw kennis! Naast Zonnewende was ooit de Villa Haesduynen gelegen. Al lang verdwenen evenals de bewoners van de jaren 50........wie kan iets meer over het huis of haar bevolking vertellen.....ben heel nieuwsgierig naar het antwoord.
Links Haesduynen en rechts Zonnewende te Noordwijk aan Zee.