woensdag 30 september 2015

De Competitie, Noordwijk 30 september


  


Alweer zeven jaren geleden dat u deze pagina kon bewonderen in de Blog Noordwijkse Huizen met in  2011  nog als aanvullende info: "In de mobilisatietijd was dus het bureau van de derde compagnie van het tweede bataljon van het 4e Regiment Infanterie (cp.-3-II-4R.I.) gevestigd in de Christelijke Lagere School aan de Nieuwe Zeeweg in Noordwijk." Werpt weer een heel andere blik op de hele affaire nu Noordwijk in het brandpunt van de belangstelling staat vanwege een vermeende spionage kwestie........mooi thema voor een vervolg op de 'Soldaat van Oranje' maar nu aan het werk in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nu dus nog even de herhaling van de blog uit 2008.


Het Stalhuis en de mobilisatie

Wat ik ook weer tegenkwam was 'Het Stalhuis' op het hoekje Nieuwe Zeeweg/Duinweg. Het jaar is 1939 en Nederland bereidt zich voor op de mobilisatie . De vorstenkinderen Juliana en Bernhard bezoeken ons met bloemen versierde Noordwijk. Ondertussen: Vier gemobiliseerde matrozen bewaken de kust en verplaatsen zich te voet over de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk. Zij passeren de Jan van Henegouwenweg in gezwinde pas en rollen relaxt een sjekkie........Maar in Noordwijk Binnen in de Wilhelminaschool zijn onze jongens ingekwartierd! Zullen ook nog wel een optreden hebben verzorgd tijdens het bezoek. Presenteeeer het Geweeeeer!!! Goed het is een wat emotionele foto (bewogen althans), maar dat mag best want mijn eigen vader staat erop!

Het is te hopen dat de ramen in dit stukje van de Hoofdstraat het hebben overleefd, die ontploffing. Het moet een reuze knal hebben gegeven. Enfin, mijn ding is het niet!

En.... het leven gaat door. Goes verwelkomt de 10.000 ste inwoner! En die inwoner is dan vast weer de vader van de parkeerwacht die vandaag de dag Bernhard onmiddellijk en zonder pardon op de bon had geslingerd. Voetgangersgebied. Verboden in te rijden! Het leven gaat verder. Zei ik dat al niet?