zondag 20 september 2015

De Competitie, Noordwijk 20 september , Herstart voor het Eeuwenoude "Hof van Holland"

Wat is er gebeurd met het Hof van Holland sedert dit smaakmakende artikel werd geschreven in het lommerrijke jaar 1909. Slechts een kartonnen pui onttrekt de ruïne die  ooit de roem van de  HANDEL EN INDUSTRIE gastvrijheid verleende aan de totale vernietiging waaraan het is blootgesteld. Arm Hof van Holland en arme investeerders.........wachten de herrijzing uit de as maar af.......dat is al vaker in het bestaan van het Hof van Holland succesvol gebleken......hier nog het begin van het artikel uit:


De revue der sporten jrg 3, 18-08-1909, no 14,

Het „Hof van Holland" te Noordwijk-Binnen
IEDERE vreemdeling, welke in Noordwijk vertoeft weet aan de Voorstraat met haar linden-berceau het„Hofvan Holland" te vinden. Zijn schoone stand zijn hoofsche naam en vooral de oude roem als dorpslogement zijn de aantrekkingspunten, die den beoeker doen vragen naar het verleden van dit gebouw. Ja er is aan dit huidig logement een geheele geschiedenis verbonden. Reeds in de 14e eeuw was er sprake van dit gebouw, al was het toen noch taveerne noch logement. In de 15e en 16e eeuw stond het bekend als het rechthuys der ambachtsheerlicheyt Noortich" en in de 17e eeuw werd het bewoond door den baljuw. Werd het „Hof van Holland" in 1609, toen dus nog als baljuwshuys verbouwd, er kan vastgesteld worden

zondag 16 juni 2013


Het Hof van Holland op Facebook

Je komt de aardigste foto's van oud Noordwijk tegen bij Facebook onder "Je bent een Noordtukker als.... een pagina die je als mede-Noordwijker-  bestookt met vragen in de trend van 'Wie, Wat. Waar en Hoe'. De antwoorden op die vragen zijn vaak terug te vinden in de Blog Noordwijkse Huizen of in één van die vele andere blogs die met veel liefde en aandacht door weer ándere Noordwijkers worden geschreven op het Wereld Wijde Web.
Op deze late zaterdagavond nog even een voorbeeld: Vraag bij de foto: Wie weet hier meer van? Noordwijkse Huizen heeft het antwoord in de krant van 1898 gevonden: Het "Hof van Holland" te Noordwijk-binnen. De tekening vertoont een opvallende gelijkenis met de foto.... Mooi toch. Allemaal blij. Zegt het voort- zegt het voort!
Eén vraagje aan Noordwijkers: is het nu 'Noortukker' of Noordtukker': na  2044 stukjes over Noordwijk is mijn uitkomst nog onbeslist hoewel ik bij Noordtukker een soortement erg foute kriebel in mij voel opkomen. Vast niet goed dus! Het Hof van Holland heeft meer dan 25 maal een hoofdrol in een aflevering van 'Noordwijkse Huizen' gespeeld. Tot morgen en aflevering 2045 maar weer......en zegt u het even voort:  Op Facebook!

Dan komt u het hele verhaal  nogmaals tegen.....ze zeggen dat herhaling een prima studiemethode is.....kijken of u het allemaal al van  buiten kent, de geschiedenis net als alle 31 andere afleveringen die Noordwijkse Huizen  aan  het Hof van Holland heeft gewijd......fijne zondag en doe even een rondje Voorstraat,  ziet u zelf hoe het al vordert sedert 2013.

vrijdag 15 november 2013


Hof van Holland, Handel en Industrie

"Iedere vreemdeling, welke in Noordwijk vertoeft weet aan de Voorstraat met haar linden-berceau het "Hof van Holland "te vinden. Zijn schoone stand, zijn hoofsche naam en vooral de oude roem als dorpslogement zijn de aantrekkingspunten die den bezoeker doen vragen naar het verleden van dit gebouw." Met deze openingszin zingt de verslaggever de LOF van het HOF......"ja er is aan dit huidig logement een heele geschiedenis verbonden." Vervolgt het wervende artikel.......Mooi was het, dat is zeker, of het mooi wordt valt nog te bezien, geduld! Geef het Hof de ruimte!