zondag 27 september 2015

De Competitie, Noordwijk 27 september

Over paarden en Niek gesproken komen mijn gedachten als vanzelfsprekend terug op de geschiedenis van ome Niek. Landman in hart en nieren maar ooit de trots van de Nationale Marine geweest, daar komt u zo op maar eerst nog maar eens genieten van Koninklijk bezoek aan de badplaats Noordwijk. 
Koningin Wilhelmina en haar Prins-Gemaal Hendrik genieten van hun morgenritje te paard langs het strand van Katwijk naar Noordwijk.
  Daar laten zij de paarden achter om vervolgens plaats te nemen in een Koninklijke auto die hen in de Klei onder toezicht van Veldwachter B. staat op te wachten.......jaren vol vorstelijke romantiek en aandacht voor het dorpje onder de duinen.
Ook in later jaren bleef de vorstin de charme van de Noordwijkse natuur waarderen, om bij gelegenheid een fraai tafereel vast te leggen op haar schilderdoek.......oom Niek heeft ons er vaak over verteld.......hoe hij haar op de Koepelweg kwam begroeten en zij hem herkende als de matroos die haar ooit per sloep voor een bezoek aan een marineschip had overgeroeid en hem benaderde met de onsterflijke woorden: "Zo Niek, ben jij nu hiér!" En geloof het of niet, er moét wel een grond van waarheid hebben in gezeten, daarvoor was hij teveel man van zijn woord.
Koningin Wilhelmina in gezelschap van haar dochter Juliana op schilder-expeditie in de duinen.