dinsdag 29 september 2015

De Competitie, Noordwijk 29 september


U mag nog een momentje terug naar de Kerkstraat in Noordwijk Binnen, naar de blogaflevering van dinsdag 29 september 2009 met in de hoofdrol  Ali Droge Manus ......de naam verwijst niet naar een humorloze stand up comedian maar naar een streng serieuze drogist waarvan mij haar etalage nog haarscherp voor ogen staat met een bouwplaat die gratis verkrijgbaar was bij een tube velpon, een gigantische lijmontwikkeling in de jaren van mijn jeugd.....vraag met niet wat het resultaat van het knip en plakwerk is geworden? Weet het niet meer......waarschijnlijk nooit het verlangde eindresultaat bereikt. Schoolvakantie in het van vocht doordrenkte zomerhuisje.....jeugd. Heerlijke jeugd!
Het Imperium van Ali Droge Manus, vóór de totale ondergang.

 
 
 

Mejuffrouw A.S. Caspers te Noordwijk Binnen beter naamsbekend als Ali Droge Manus. Statige dame, gouden montuur op de neus, rouge rode wangen, dito-rode fluwelen hoed op het hoofd (ook binnenshuis) deed ze me aan Sinterklaas denken.

De versche dragon stamde nog uit haar vaders tijd. Maar verder had Ali van alles te koop. Van 'Velpon' tot 'Soir de Paris' tot 'Aspirine' tot, ja, tot wat niet! De kruiden waren wat naar de achtergrond verdreven maar op verzoek kwamen ze ergens uit de achterkamer-alkoof te voorschijn. Er bestaat geen enkele aanwijzing voor enig verband met Ali Cyaankali uit de 'familie Doorsnee'!

In 1935 wordt het jubileum gevierd van 40 jaar geneeskruiden drogen en vele generaties later is het vak nog in de familie . Noordwijk en de Kruidenteelt. Er is nog zoveel over te vertellen. Streekmuseum Veldzicht is de juiste plek om naar het verhaal te luisteren.